Foto: Boris Kovacev / CROPIX, Ilustracija

Seizmologinja otkrila gdje je u Hrvatskoj najopasnije područje: ‘Sve je izraženija aktivnost’

Autor: F.F

Seizmografi Seizmološke službe evidentirali su u srijedu ujutro u 5 sati i 38 minuta prilično jak potres s epicentrom otprilike 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa iznosila je 4.3 prema Richteru, dok je intenzitet u epicentru procijenjen na V-VI stupnjeva prema EMS ljestvici.

Ines Ivančić, ravnateljica Seizmološkog zavoda, gostovala je u Novom danu na N1 televiziji, istaknula je da je Hrvatska podložna seizmičkoj aktivnosti te je navela koja područja pokazuju najveću aktivnost. Istaknula je kako ovakvi potresi nisu iznenađenje:

“Područje je takvo da se ne očekuje osobita šteta, osjetio se u dijelu sjeverozapadne Hrvatske i prema jugu. Ništa neuobičajeno za ovo područje”, poručila je.

Foto: EMSC

Gdje je najaktivnije?

Ivančić je otkrila i koji su dijelovi Hrvatske seizmički posebno aktivni. Istaknula je da je Hrvatska općenito iznimno seizmički aktivno područje:

Peraja kod Mljeta ipak pripada jednoj vrsti morskog psa: ‘Pazite što radite u njegovoj blizini’

“Kada pričamo o Hrvatskoj, govorimo o seizmički aktivnom području, naročito sjeverozapadna Hrvatska te obalno područje, Velebit, Dinara prema jugu… Sve je izraženija seizmička aktivnost, to je posljedica tektonskih gibanja. Afrička ploča gura Jadransku na Euroazijsku ploču i to su uzroci potresa kod nas u Hrvatskoj”, dodaje.




Ivančić je izjavila da je jutrošnji potres bio prilično snažan, a što se tiče daljnjih podrhtavanja, istaknula je da je zabilježen još jedan vrlo blag potres. Naglasila je da nije moguće predvidjeti sljedeći potres te da dosad nisu zabilježeni aftershockovi, iako su mogući. Kod jačih potresa, dodala je, aftershockovi su vjerojatni, no nema stroge pravilnosti u njihovoj pojavi. Ukratko, zaključila je, ne postoji prognoza za potrese.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.