Foto: Screenshot/Facebook

Peraja kod Mljeta ipak pripada jednoj vrsti morskog psa: ‘Pazite što radite u njegovoj blizini’

Autor: M.P.

U moru pokraj Mljeta ukazala se velika peraja koja je tamošnje ribare ostavila bez riječi. Naravno, mnogi su odmah pomislili kako se radi o velikoj bijeloj psini, što ja samim time sve prestravilo. Rano ujutro ribari su snimili veliku peraju, a snimka je ubrzo završila na društvenim mrežama.

Video velike peraje objavljen je na Facebook profilu Tuna bar Pelješac te se odmah nanizalo mnogo reakcija i to zbog komentara da se radi o velikoj bijelog psini. No, ubrzo je stigao odgovor stručnjaka. Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita rekao je svoje mišljenje o kojem se morskom psu radi.

“S obzirom da se ovo grupa morskog života i svi me pitaju, dat ću odgovor tu. Ne radi se o velikoj bijeloj već o najvjerojatnije morskom psu mako (Isurus oxyrinchus). Vrsti koja se u zadnje vrijeme često pojavljuje krajem proljeća u Jadranu, najčešće juvenilni primjerci”, napisao je u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora.

Foto: Facebook/Živi svijet Jadranskog mora

Ova psina nije u Jadranu viđena još od sedamdesetih

Mako ili dugonosa psina je morski pas umjerenih i tropskih mora, no poanta je u tome što ga u Jadranu nije bilo dugo vremena, dakle nije se viđao još od 70-ih godina prošlog stoljeća. No počeo se pojavljivati u posljednjih pet ili šest godina, posebno na južnom Jadranu, prvenstveno albanskom i crnogorskom području, a potom i južnom dijelu hrvatskog Jadrana.

Naziv “mako” dolazi od domorodačkog naroda Māori s Novog Zelanda, a riječ se jednostavno prevodi kao “morski pas” na maorskom jeziku. Morski psi, koje Maori smatraju duhovima čuvarima, prikazani su u nekoliko tradicionalnih maorskih mitova.

“Moramo naglasiti da se radi o vrsti čija je reputacija kao opasnog morskog psa pretjerana. Modrulji, koji stalno plivaju po Jadranu i makoi, gotovo su jednako “bez” opasni za ljude. Vrlo rijetki napadi dogode se kada je morski pas provociran, kada se bori dok je na udici, kada ronioc previše lamata nogama i rukama ispred životinje, kada ih se pokušava hraniti u moru pa ih miris riba izbezumi. Bez takvih provokacija vjerojatnost napada je gotovo nikakva”, pišu o ovoj vrsti na stranici Podvodni.hr.

Ogromna peraja u blizini Mljeta zaprepastila ribare: ‘Ništa, ove godine smo u bazenu’







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.