Foto: YouTube

Ribari uhvatili drevno morsko stvorenje koje može biti starije od Amerike: Jedan detalj ih je zaprepastio

Autor: H.B.

Ribari na Karibima su slučajno došli do senzacionalnog otkrića kada su uhvatili drevnog morskog psa daleko od njegova uobičajenog staništa. Ekipa predvođena Devanshi Kasanom, asistenticom istraživanja na Međunarodnom sveučilištu Florida, bila je prošle godine s ribarima iz Belizea, a bili su u misiji označavanja tigrastih morskih pasa. No, ono što su uhvatili iznenadilo je sve prisutne.

Umjesto tigrastih morskih pasa, ribari su se uhvatili u borbu s golemim stvorenjem koje nitko od njih nije mogao prepoznati na prvu. Ispostavilo se da su uhvatili grenlandskog morskog psa, dubokomorsku vrstu koja inače obitava u Arktičkom i sjevernoatlantskom oceanu. Ovi morski psi mogu narasti do sedam metara i težiti čak 1,5 tona, a njihova dob može doseći stoljeća.

Pitanje koje se postavilo je, što grenlandski morski pas radi u Karibima? Ovi morski psi obično love ili jedu bića koja potonu na dno mora i preferiraju hladnije vode sjevernih mora. Kasana, iako nije mogla uzeti uzorak DNK, uspjela je zabilježiti fotografije ovog izvanrednog otkrića koje su stručnjaci kasnije potvrdili kao vrstu grenlandskog morskog psa. A kako je izgledao možete pogledati u videu ispod.

Zaprepastilo ih gdje je bio

Znanstvenike nije toliko zaprepastila sama činjenica da su pronašli drevnog i rijetkog morskog psa, već činjenica da je bio na Karibima u toplom moru, a ne u svom prirodnom staništu na sjeveru. Otkriće s Kariba nije jedino jer nedavno je na plažu u Cornwallu, u Engleskoj, isplivao mrtav grenlandski morski pas star vjerojatno više od 100 godina, a obdukcija je pokazala da je umro od meningitisa.

Dokazi o starosti ovih morskih pasa često se temelje na datiranju proteina koji se formiraju u njihovim očima tijekom razvoja. Neki od ovih primjeraka pronađenih u divljini navodno su stariji od 500 godina, dakle duplo su stariji od, primjerice, SAD-a. Nažalost, mnogi od njih ostaju poluslijepi zbog parazita koji se nastanjuju u njihovim očima.

DIJETA ZA ZAPOSLENE: Umjesto nezdrave ‘brze hrane’ odaberite zdrave obroke koje ćete lako spraviti, a držat će vas dovoljno sitima




Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.