fbpx
Foto: Pixabay/Ilustracija

PRVI PUT U POLA STOLJEĆA! OBAVJEŠTAJCI O NLO-ima: Pentagon pred Kongresom otkrio više od 400 incidenata, neki od njih bili su ‘zamalo kobni’

Autor: L.B.

Jedanaest mjeseci nakon izvješća koje sadrži više od 140 dokumentiranih slučajeva onoga što američka vlada službeno naziva neidentificiranim zračnim fenomenima, u utorak se održalo saslušanje pred obavještajnim pododborom Zastupničkog doma.

Naime, dvojica visokih dužnosnika iz vojno-obavještajnog miljea svjedočila su pred američkim Kongresom u utorak u prvom saslušanju pred Kongresom o NLO-ima u više od 50 godina. Nakon što su dužnosnici obrane pustili dvije deklasificirane snimke neidentificiranih letećih objekata, započela je rasprava o tome što se na njima nalazi, prenosi Daily Mail.

Ovo izvješće predstavlja prekretnicu u politici američke vlade nakon desetljeća odbacivanja, razotkrivanja i diskreditiranja zapažanja neidentificiranih letećih objekata i “letećih tanjura” iz 1940-ih.


Svjedočanstva pred Vijećem

Jedan od isječaka preuzet je iz pilotske kabine i prikazuje sferni objekt kako pluta pokraj zrakoplova. Na drugom isječku se nalaze dva mala objekta u obliku trokuta, a moglo se vidjeti kako ti objekti lete pored pilotske kabine zrakoplova, uočeni su kroz naočale za noćno gledanje.

Ronald Moultrie, najviši obavještajni dužnosnik Pentagona, i Scott Bray, zamjenik ravnatelja pomorske obavještajne službe, svjedočili su pred vijećem.  Ovakvi razgovori na visokoj razini posljednjih su pola stoljeća bili rezervirani za zatvorene sastanke među visokim vojnim dužnosnicima.

Broj neobjašnjivih incidenata narastao na 400

Međutim, prošlog lipnja, Kongres je zatražio izvješće o UAE-ima, a Ured ravnatelja nacionalne obavještajne službe (DNI) ponudio je preliminarnu procjenu s naglaskom na 144 incidenta koje je prijavilo vojno osoblje iz 2004.
DNI je uspio objasniti samo jedan. A od tog prošlogodišnjeg izvješća, Moultrie je rekao da je Pentagon radio na “eliminiranju stigme” oko prijavljivanja UAE-a i da je broj neobjašnjivih incidenata narastao na 400. Jedanaest incidenata je bilo “zamalo kobno”, pri čemu su vojni zrakoplovi jedva izbjegli sudar s UAE-ima.

Moultrie je istaknuo da Pentagon ne isključuje mogućnost da bi ti incidenti mogli biti povezani s izvanzemaljskim životom.

“Postoje elementi naše vlade koji se bave traženjem izvanzemaljskog života. Naš cilj nije potencijalno nešto zataškati, već razumjeti što je možda tamo vani”, rekao je Moultrie.
‘Želimo znati što je tamo vani kao i vi’

No, Bray je rekao da dužnosnici nisu naišli na dokaze koji ukazuju na to da su UAE izvanzemaljskog podrijetla.

“Ići ćemo kamo god nas podaci odvedu”, rekao je.

“Svi smo znatiželjni i nastojimo razumjeti nepoznato. I kao doživotni obavještajni profesionalac, nestrpljiv sam. Želim hitna objašnjenja za ovo, kao i bilo tko drugi. Međutim, razumijevanje može zahtijevati značajno vrijeme i trud. Zato smo se nastojali koncentrirati na ovaj proces vođen podacima kako bismo dobili rezultate temeljene na činjenicama”, rekao je Bray.

“Želimo znati što je tamo vani kao i vi”, rekao je Moultrie, dodajući da je obožavatelj znanstvene fantastike.

“Da, pratio sam znanstvenu fantastiku. Išao sam na konvencije, reći ću to u zapisnik. U tome nema ništa loše”, rekao je Bray.

Većinu toga prijavili su vojni piloti

Predsjednik Odbora za obavještajne poslove, predstavnik Adam Schiff, rekao je obavještajnim dužnosnicima da moraju dijeliti koliko god mogu s američkim narodom, budući da pretjerana tajnovitost samo rađa nepovjerenje i nagađanja.

Nakon nešto manje od sat i pol svjedočenja, ročište je otišlo na stanku.

Prošlogodišnje izvješće o bombama navodi da su podaci “uglavnom neuvjerljivi”, ali većina incidenata definitivno uključuje “fizičke objekte”. Većinu toga prijavili su vojni piloti.

Pentagon otvorio novi ured za proučavanje incidenata

U 18 incidenata, promatrači su prijavili neobične UAP obrasce kretanja ili karakteristike leta, uključujući objekte za koje se činilo da lete bez vidljivih sredstava za pogon. Čini se da su neki UAP-i ostali nepomični zbog vjetrova u zraku, kretali su se protiv vjetra, naglo manevrirali ili se kretali značajnom brzinom, bez vidljivih sredstava za pogon, navodi se u izvješću.

U malom broju slučajeva, sustavi vojnih zrakoplova obrađivali su radiofrekvencijsku energiju povezanu s opažanjima UAP-a. Nakon nedovoljnog izvješća, Pentagon je stvorio novi ured za proučavanje takvih incidenata – Grupu za identifikaciju i sinkronizaciju zračnih objekata i upravljanje njima (AOIMSG).

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.