Screenshot/YouTube

Teslino ‘oružje’ jako je uplašilo Amerikance, FBI je od straha povukao čudan potez

Autor: F.F

Nikola Tesla, jedan od najistaknutijih znanstvenika u povijesti, dobro je poznat po svojim revolucionarnim doprinosima području elektrotehnike i fizike. Njegova genijalnost obilježila je 19. i 20. stoljeće, a mnogi su upoznati s njegovim likom i djelom. Tesla je pionir u području bežične komunikacije, razvio je sustav izmjenične struje koji je temelj moderne elektroenergetike te je patentirao mnoge izume koji su promijenili svijet.

Među njegovim najpoznatijim izumima su polifazni sustav izmjenične struje (AC), Teslin transformator, Teslin oscilator, Teslin indukcijski motor, bežična telegrafija te Teslin kalem. Njegovi izumi su imali dubok i trajan utjecaj na suvremenu znanost i tehnologiju te su oblikovali temelje modernog elektroenergetskog sustava, komunikacijskih tehnologija i mnogih drugih područja. Teslin genijalni um ostavio nas je s naslijeđem koje i dalje inspirira i potiče napredak u mnogim područjima znanosti i tehnologije.

No, možda manje poznat projekt na kojem je Tesla radio je – zraka smrti. Tesla je bio fasciniran idejom stvaranja smrtonosnog oružja poznatog kao zraka smrti. On je vjerovao da bi ovo oružje moglo biti tako moćno da bi spriječilo ljude da nastave ratovati.

Nije zraka nego snop

Za razliku od drugih znanstvenika koji su razmatrali korištenje sunčeve energije i ogledala, Tesla je eksperimentirao s električnom energijom. Tvrdio je da ni sva električna energija grada New Yorka usmjerena prema nekome ne bi mogla nanijeti ozbiljne ozljede, ali da bi usmjereni snop čestica mogao biti izuzetno opasan, zbog čega je inzistirao da se radi o snopu smrti, a ne zraki.

Više od 70 godina nakon smrti velikog Tesle, FBI je deklasificirao dokumente koji su u njegovim arhivima ležali od njegove smrti. Nakon smrti velikog znanstvenika, u njegovoj hotelskoj sobi pronađeni su dokumenti koja su izazvala veliku kontroverzu. Iako su mnogi vjerovali da su ti dokumenti cenzurirani ili da ne sadrže ništa značajno, istraživanje je otkrilo suprotno.

Među tim dokumentima, koji su popunili čak dva kamiona, otkrivena su iznenađujuća otkrića. Posebno su zanimljivi dokumenti koji se odnose na “zraku smrti”, oružje koje je znanstvenik tvrdio da je razvio. Također, dokumenti spominju koncept bežičnog prijenosa energije, što sugerira da je znanstvenik i dalje razmišljao o tom projektu sve do svoje smrti.
Tesla je posebno volio jednu namirnicu: Zovu ih ‘carsko povrće’ i prava su vitaminska bomba

Pričao o tome za New York Times

Prvi put je Tesla progovorio o ovom oružju svijetu 1934. godine na svoj 78. rođendan u New York Timesu. Važno je napomenuti da se zapravo nije radilo o “zraci”, kako su mediji pogrešno prenijeli, već o snopu. Tesla je objasnio da ni sva energija kojom se tadašnji New York koristi ne bi mogla nanijeti ozbiljne ozljede ljudima, čak ni kada bi bila usmjerena na udaljenost od tek 30 kilometara, jer bi se rasula.
Njegovo oružje projicira usmjerene čestice, a Tesla je smatrao da je snop smrti njegov najvažniji izum među 700 dotadašnjih. On je opisao kako bi takav snop mogao oboriti deset tisuća neprijateljskih zrakoplova na udaljenosti od 250 milja i izazvati trenutnu smrt velikog broja vojnika. Tesla je nazvao to oružje “bešumno oružje” jer bi obavljalo svoj “posao” bez traga.

Tesla je tvrdio da bi njegovo oružje moglo djelovati na udaljenostima koje se mogu vidjeti pomoću teleskopa, sve dok je to unutar granica zakrivljenosti Zemlje. Čak ni najjači mikroskop ne bi mogao otkriti uzrok smrti milijunskih vojnika. On je vjerovao da bi takvo oružje potpuno zaustavilo ratovanje, jer bi postrojenja za proizvodnju snopa bila nepokretna.

Foto: Guliver

Oružje kao iz SF filmova

Ovo bi naglasilo važnost mornarice nad zrakoplovstvom, jer bi brodovi bili opremljeni manjim uređajima sposobnim za projiciranje snopa koji bi oborio svaki neprijateljski zrakoplov. Također bi se eliminirale podmornice, jer su već postojali sustavi koji ih mogu otkriti, pa je bilo besmisleno potapati se. Tesla je ovo predstavio kao viziju novog vojnog poretka.

Da bi snop smrti bio učinkovit, bilo bi potrebno razviti četiri sasvim nova izuma, uz električnu energiju od čak 50 milijuna volti. Tesla je kasnije objasnio da bi taj snop bio jednako snažan kao tisuće konjskih snaga, ali bi bio tanak poput vlasi kose. Godine 1935. napisao je teorijsku studiju koja detaljno opisuje kako bi njegovo oružje funkcioniralo, u nadi da će pronaći investitore koji će mu pomoći u daljnjem razvoju.

Ovaj rad, koji je autentičan, pronađen je 1983. godine u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu i jedini je dokument koji je Tesla napisao o svom oružju. Pokušao je dobiti potporu od američkog Ministarstva obrane na temelju tog dokumenta, ali nije imao uspjeha. Prije toga, njegova zamisao je već bila odbijena od strane njegovog ranijeg financijera, J. P. Morgana, prenosi History.

Kako je Tesla usred New Yorka nasamario Amerikance: Ljudi nisu bili svjesni što im radi

Obratio se mnogima

Tesla je uočio rastuću prijetnju rata te je kontaktirao nekoliko savezničkih vlada, uključujući američku, kanadsku, englesku, francusku, sovjetsku, pa čak i jugoslavensku. Iako se čini da je uspio privući pažnju britanskog premijera Nevillea Chamberlaina, on je brzo dao ostavku nakon što je bio prevaren u pregovorima s Hitlerom. Tesla je ostvario najviše napretka u pregovorima sa Sovjetima.

Novi deklasificirani dokumenti pokazuju da je Tesla ustupio dokumentaciju o svom oružju sovjetskoj tvrtki za trgovinu oružjem sa SAD-om, Amtorg Trading Corporationu. Nakon testiranja, navodno je dobio 25.000 dolara od Sovjetskog Saveza. Iako su neki detalji već bili poznati, ovi novi dokumenti ukazuju na to da Tesla nije odustao od svog oružja te ga je čak i unaprijedio i testirao. Ovi novi dokazi mogu izazvati nove spekulacije i teorije zavjere o Teslinom superoružju.

Nakon Tesline smrti, FBI je postao upoznat s člankom u New York Timesu koji je iznio Tesline tvrdnje o usavršavanju oružja. Preporučeno je da se znanstvenik stalno nadzire kako bi se spriječilo da izum padne u ruke neprijatelja. Čak je i Teslin nećak Sava Kosanović bio pod budnim okom, unatoč tome što je bio jugoslavenski diplomat, zbog straha da materijal ne završi u neželjenim rukama. Budući da je Tesla bio američki državljanin, postojale su jurisdikcijske prepreke oko njegovih dokumenata.

Trumpov stric imao uvid u dokumente

Nakon što je FBI ušao u Teslinu hotelsku sobu nakon smrti, pronađen je materijal o oružju, uključujući eksperimentalne bilješke, formule i nacrte potrebne za novo oružje. Sve ovo privuklo je pažnju Bijele kuće, a FBI je zaplijenio materijal u nadi da će ga zadržati najmanje dva dana kako bi ga pregledao. Dokumenti su na kraju vraćeni Kosanoviću i završili su u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Osim toga, postoje povijesni dokumenti koji potvrđuju uspješno testiranje Teslinog oružja, uključujući iskaz Teslinog štićenika Bloyce Fitzgeralda. Međutim, sudbina mnogih papira i dalje ostaje nepoznata. John G. Trump, stric Donalda Trumpa, potpisao je dokument koji potvrđuje da je Tesla od Sovjeta primio 25.000 dolara za nacrte novog smrtonosnog oružja. Trump je, međutim, iznio mišljenje da je Teslin rad bio uglavnom spekulativan i filozofski te da nije uključivao nove utemeljene principe ili metode za realizaciju.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.