Foto: Screenshot/YouTube

Otkrivene čudnovate strukture na morskom dnu: ‘Ovo mijenja razumijevanje Zemlje i prošlosti’

Autor: F.F

Grupa znanstvenika tvrdi da su otkrili značajno otkriće koje bi moglo promijeniti naše razumijevanje o ranim danima Zemlje. Tvrdnje se temelje na istraživanju geoloških formacija u zabačenim kutovima Južne Afrike i na morskom dnu blizu Novog Zelanda.

Tim, predvođen geofizičarom Simonom Lambom i znanstvenikom Cornelom de Rondeom, otkrio je fragmente drevnog dubokog morskog dna starog oko 3,3 milijarde godina u regiji Barberton Greenstone Belt u Južnoj Africi. To je iznenađujuće otkriće jer formacija podsjeća na suvremene podvodne klizišne zone na drugom kraju svijeta, u Novom Zelandu, prenosi Indy100.

Ovo otkriće ukazuje na to da je rana Zemlja, suprotno uvriježenom mišljenju, bila podložna velikim potresima, pokrenutim subdukcijom tektonskih ploča. Dakle, tvrdnje da rana Zemlja nije imala tektonske potrese moraju biti revidirane.

Sve se mijenja

Osim toga, stručnjaci sugeriraju da su zone subdukcije mogle biti ključne u stvaranju životnih uvjeta. Erupcije vulkana i munje koje su mogle nastati tijekom tih procesa mogu biti odgovorne za stvaranje osnovnih organskih molekula, stvarajući tako povoljno okruženje za razvoj života na Zemlji. Ova otkrića otvaraju nova pitanja o počecima naše planete i mogućnosti za život izvan Zemlje.

OTAC UBIO TRENERA JER MU JE SILOVAO SINA: Tata uzeo pravdu u svoje ruke i pred policijom ga likvidirao
Lamb i de Ronde nadalje ističu da su zone subdukcije, osim što su ključne za formiranje ranih oblika Zemlje, također povezane s eksplozivnim vulkanskim erupcijama. Primjer takve erupcije je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai u Tongi, koji je u siječnju 2022. izbacio golemi oblak pepela u svemir, što ukazuje na mogućnost da su slični događaji oblikovali Zemlju u njezinim ranim danima.

Ova otkrića nisu samo od akademskog značaja; mogu imati i praktične implikacije za naše razumijevanje geoloških procesa i potencijal za pronalaženje tragova života na drugim planetima. Uz daljnja istraživanja, možemo bolje shvatiti kako je život nastao na Zemlji i ima li sličnih uvjeta negdje drugdje u svemiru.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.