Foto: Damien Jemison / LLNL/NNSA

Ogroman uspjeh i hrvatskih znanstvenika: Kontrolirali su ‘komad Sunca’

Autor: Dnevno.hr

Fuzijski znanstvenici u poznatom laboratoriju JET sa sjedištem u Velikoj Britaniji, u sklopu konzorcija EUROfusion koji financira Europska komisija, a čiji su dio i eksperimentalni fizičari s IRB-a, postavili su novi rekord oslobađanjem trajne fuzijske energije od dosad nezabilježenih 69.26 megdžula.

Kako je u petak priopćeno s Instituta Ruđer Bošković (IRB), veliki korak u potrazi za čistom, neograničenom energijom, znanstvenici su ostvarili primjenom 0.2 miligrama fuzijskog goriva, uz zid fuzijskog reaktora od čistog volframa, bez toksičnog berilija.

S Instituta su priopćili i pojasnili da je oslobođena energija jednaka onoj koju bismo dobili spaljivanjem dva kilograma ugljena, ali u ovom slučaju je ta energija nastala iz reakcije fuzije koja uključuje samo ‘prstohvat’ goriva, napominje se.

Screenshot/Youtube

Jako velika stvar

Uspjeh je postignut korištenjem tokamaka, uređaja koji koristi magnetska polja za zadržavanje i kontrolu ultravruće plazme u kojoj se odvijaju reakcije fuzije. Rekord još uzbudljivijim čini činjenica da su znanstvenici uspjeli vruću fuzijsku plazmu – nešto poput komada Sunca na Zemlji – držati pod kontrolom punih šest sekundi uz sve veći izlaz fuzijske energije.

U priopćenju se napominje da je stjenka fuzijskog reaktora načinjen od volframa, materijala iz nekadašnjih žarulja, koji za razliku od berilija nema zdravstvene rizike, što ga čini sigurnijim izborom za unutarnje funkcioniranje fuzijskih reaktora. Ovo je otkriće velika stvar jer znači da Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor (ITER), čiji je cilj pokazati izvedivost fuzije kao neograničenog izvora energije bez ugljika, može sigurno raditi bez oslanjanja na berilij, tvrdi se.

Prelazak na korištenje volframa otvara novo poglavlje u potrazi za energijom fuzije. Sada se znanstvenici usredotočuju na ovladavanje tehnologijom za izradu komponenti od volframa i drugih materijala koji mogu izdržati surovo okruženje budućih fuzijskih elektrana. Pokazuje se kako je ključno poznavanje tehnologije izrade volframskih ploča i drugih materijala koji mogu izdržavati visoku temperaturu i jako neutronsko zračenje.

Otkriveni tragovi izvanzemaljskog svijeta pod Zemljinim plaštom: Dokazi su nedvojbeni
“Drugim riječima u prvi plan, nakon ovih uspjeha, opet dolazi pitanje razvoja fuzijskih materijala za fuzijsku elektranu DEMO, te proizvodnja fuzijskog goriva tricija”, kazao je voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR Tonči Tadić, inače nukelarni fizičar i bivši istaknuti političar. “Za rješenje oba ova znanstvena problema nužan je projekt DONES, u kojem vodeću ulogu igraju Španjolska i Hrvatska. U biti, prijelaz na volfram nije samo tehnički detalj. To je ključni trenutak koji utire put sigurnijim, održivijim fuzijskim reaktorima”, rekao je Tadić.

Inače, Projekt DONES ključan je za uspješnu gradnju prve fuzijske elektrane DEMO, a uključuje izgradnju postrojenja u mjestu Escúzar, dvadesetak kilometara udaljenom od Granade. U postrojenju će fizičari ispitivati materijale potrebne za izgradnju prve elektrane u EU-u.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.