Ilustracija: Pixabay

‘Božja ruka’ snimljena u našem svemirskom susjedstvu: Pogledajte što pokazuje

Autor: Zlatko Govedić

Zadivljujući niz snimaka napravljenih kamerom Dark Energy Camera (DECam) na teleskopu Victor M. Blanco u Čileu prikazuje nebeski fenomen koji izaziva strahopoštovanje nalik sablasnoj ruci koja se pruža prema dalekoj spiralnoj galaktici.

Nazvane “Božja ruka“, te su formacije zapravo gusti oblaci plina i prašine poznati kao kometne globule koje su prvi put identificirane 1976. te nemaju nikakve veze s kometima, unatoč svom nazivu. Te kozmičke strukture kompaktni su i gusti oblaci plina i prašine u obliku kometa te imaju “svjetleći rep”.

Obično sadrže novorođene zvijezde u svojim jezgrama i nastaju intenzivnim zračenjem obližnjih zvijezda. Kometne globule igraju ključnu ulogu u procesu rađanja i evolucije zvijezda unutar galaktika, djelujući kao zvjezdani rasadnici u kojima se rađaju i rastu nove zvijezde.

Kometna globula CG 4, Foto: CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA

‘Dramatičan naziv’

Snimke “Božje ruke” prikazuju CG 4, kometnu globulu koja se nalazi unutar naše galaktike u zviježđu Krmi, oko 1300 svjetlosnih godina od Zemlje. CG 4 podsjeća na ruku koja se okreće, promjera 1,5 svjetlosnih godina, s repom dugim 8 svjetlosnih godina.

Čini se da se ta upečatljiva formacija proteže prema udaljenoj spiralnoj galaktici ESO 257-19, udaljenoj više od 100 milijuna svjetlosnih godina. Unatoč svom dramatičnom nazivu, “Božja ruka” je prirodna nebeska struktura.

Snimljene DECamom, visokotehnološkim instrumentom na teleskopu Victor M. Blanco koji se nalazi na 2200 m iznad razine mora u Čileu, snimke nude rijedak pogled u dubine našeg svemira. Njegova kamera od 570 megapiksela može snimiti goleme dijelove neba s iznimnim detaljima, što ga čini neprocjenjivim alatom za astronome.

DECam-ove napredne mogućnosti, uključujući poseban filtar za otkrivanje slabog crvenog sjaja ioniziranog vodika, omogućuju promatranje ovih nedostižnih kometnih globula. Taj ionizirani vodik prisutan je u vanjskom rubu i glavi CG 4, ističući strukturu, dok istovremeno erodira glavu tijekom vremena. Unatoč tome, ostaje dovoljno materijala unutar CG 4 za moguće formiranje novih zvijezda.
Stručnjaci pokazali kako izgleda najjezivija smrt u svemiru: ‘Ovo je čisti užas’

Slučajno otkriće

Otkriće kometnih globula bilo je slučajno. Do njega su došli astronomi 1976. na UK Schmidtovu teleskopu. Te je strukture teško uočiti zbog njihove blijedosti i efekta maskiranja zvjezdane prašine na njihovim repovima.
Međutim, DECam-ova preciznost i osjetljivost omogućile su zadivljujuće snimanje “Božje ruke”, pružajući dragocjene uvide u zamršene procese stvaranja zvijezda i svemira koji se neprestano razvija.

Zadivljujuća slika “Božje ruke” služi kao podsjetnik na ljepotu i tajanstvenost kozmosa. Ističe stalnu potragu za znanjem i razumijevanjem koje pokreće područje astronomije. Kako tehnologija napreduje, možemo se veseliti novim izvanrednim otkrićima koja će nastaviti razotkrivati tajne našeg univerzuma.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.