Elon Musk, Foto: Guliver

Musk najavio apokalipsu: ‘Zbog umjetne inteligencije nagodinu nam slijedi nestašica struje’

Autor: Zlatko Govedić

Elon Musk, osnivač tvrtke Tesla, upozorava da bi se sljedeće godine svijet mogao suočiti s nestašicom električne energije i transformatora zbog rapidnog napretka umjetne inteligencije (UI) i električnih vozila (EV).

Govoreći na konferenciji Bosch Connected World u Berlonu (Njemačka), Musk je u četvrtak istaknuo važnost čiste energije i proizvodnje električnih transformatora. Istaknuo je brzi napredak UI-a te potrebu za električnom energijom, koja će biti ključna za pokretanje brojnih UI sustava i električnih vozila.

Istaknuo je da se kapacitet umjetne inteligencije povećava iznimno brzo. Upozorava da bi nedostatak struje mogao uzrokovati probleme s napajanjem čak i osnovnih sustava. Taj alarmantni scenarij podsjeća na hitnu potrebu za masovnom proizvodnjom čiste energije kako bi se zadovoljile potrebe rastućih sektora te izbjegle ozbiljne poremećaje u opskrbi električnom energijom.

‘Groznica čipova’

“Nikad nisam vidio da tehnologija napreduje brže od ove. Nedostatak čipova možda je iza nas, ali umjetna inteligencija i električna vozila šire se tako grabežljivom brzinom da će se svijet sljedeće godine suočiti s problemima u opskrbi strujom i transformatorima, kaže Musk.

U pitanjima i odgovorima telefonskim pozivom za zatvaranje konferencije kontroverzni milijarder je rekao:

“Udio umjetne inteligencije koje dolazi na internet čini se da se povećava za faktor 10 svakih šest mjeseci. Očito je da se to ne može nastaviti tako visokom stopom zauvijek ili će premašiti masu svemira, ali nikad nisam vidio bilo što slično. ‘Groznica čipova veća je od bilo koje zlatne groznice koja je ikada postojala.
Mislim da smo stvarno na rubu vjerojatno najveće tehnološke revolucije koja je ikada postojala. Znate, navodno postoji kineska kletva: ‘Živio u zanimljivim vremenima.’ Pa, živimo u najzanimljivijim vremenima. Neko vrijeme sam bio malo depresivan, iskreno. Pomislio sam, ‘Pa, hoće li nas umjetna inteligencija preuzeti? Hoćemo li biti beskorisni?’ Ali način na koji sam se pomirio s ovim pitanjem bio je: Bih li radije bio živ da vidim UI apokalipsu ili ne? Pretpostavljam da bih volio ovo vidjeti. Neće biti dosadno’.

(VIDEO) Pilota zbunio neobičan objekt koji je pratio njegove manevre: ‘Vjerojatno nije NLO, ali…’
Šokantna ideja

Musk je nastavio: “Moja ne baš smiješna šala je da su vam potrebni transformatori za pokretanje transformatora. Znate, postoji ta stvar koja se zove transformator u umjetnoj inteligenciji. Ne znam, to je kombinacija neke vrste neuronske mreže… U svakom slučaju, ponestaje im transformatora za pogon transformatora.

Tada će sljedeća nestašica biti električna energija. UI neće moći pronaći dovoljno električne energije da pokreću sve čipove. Mislim da ćete iduće godine vidjeti da jednostavno ne mogu pronaći dovoljno struje da pokreću sve čipove.

Ideja da će svjetla razvijenog svijeta početi treperiti 2025. zbog porasta UI-a je prilično šokantna, a ako Musk ima pravo, to uvelike naglašava potrebu za ogromnim količinama čiste energije, i to iz niza različitih izvora.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.