Foto: Gulliver Image

Marinci isprobali oklope iz brončanog doba: S pomoću Ilijade rekreairali bitku Trojanskog rata

Autor: B. D.

Oklop iz brončanog doba, jedan od najstarijih pronađenih iz tog razdoblja, po prvi je put vidio bitku i to 3500 godina nakon što je iskovan. Oklop je pronađen 1960. godine u arheološkom nalazištu kraj sela Dendra u južnoj Grčkoj.

Oklop je zbunjivao znanstvenike još otkako je pronađen. Oklop je bio posve netaknut, a rani eksperimenti na replikama ustanovili su da nije bio namijenjen za duge bitke. Arheolozi su se pitali je li imao samo ceremonijalnu svrhu ili su ga možda nosili jahači borbenih kočija.

Prema novom istraživanju koje su arheolozi proveli u suradnji s grčkim marincima, originalni oklop je u stvari bio sasvim učinkovit u uvjetima bitke iz tog doba. Znanstvenici su, kako piše Science Alert, proveli simulaciju bitke iz brončanog doba koja je trajala čak 11 sati.

Za istraživanje koristili Ilijadu

Arheolozi su prikupili informacije o tome kako je bitka izgledala iz Ilijade, koja opisuje događaje koji su se odvili oko 1300 godina prije Krista. “Kako nema preživjelih povijesnih opisa iz kasnog brončanog doba u Grčkoj, barem što se tiče ovog tipa oklopa, morali smo koristiti jedini dostupan izvor, Homerov ep koji sadrži detalje o bitkama iz tog vremena”, objasnili su znanstvenici u objavljenom radu.




Tim je analizirao Ilijadu i drugu literaturu u potrazi za detaljima o bojištu. Zanimalo ih je sve, od toga koliko su bitke u Trojanskom ratu obično trajale, što su ratnici jeli i pili, kakve su manevre, borbene tehnike i oružje koristili.

Kombinirali su te podatke sa sedimentološkim i geomorfološkim podacima o bojištu iz Trojanskog rata kojima su ustanovili da je bojište bilo močvarna ravnica blizu rijeke Karamenderes koja je okruživala Troju. Procijenili su i kolike su temperature bile za vrijeme bitke i koliko su se ratnici znojili. Vojne operacije svaki dan trajale bi u prosijeku 11 sati, a ratnici bi jeli suhi kruh, kozji sir, masline i pili crveno vino.

Foto: Pixababy

Marinci isprobali drevne oklope

Iz opisa bitki ustanovili su da je situacija na terenu bila vrlo dinamična, odnosno da su vojske puno izmjenjivale teritorij. “Sve smo to napravili kako bismo mogli rekreirati svakodnevne aktivnosti elitnih vojnika u kasnom brončanom dobu”, napisao je fiziolog koji je pripremao simulaciju Andreas Flouris sa Sveučilišta Tesalija.




Otkrivena pozadina strašnih žrtvovanja: Konjima odrubljivali glave i žive ih pokapali

Napravili su 13 kopija oklopa te su ih obukli grčki marinci koji su bili glavni glumci u simulaciji. Istraživači su sami rekli da su svjesni da Ilijada ne predstavlja idealni povijesni pregled stvarnih uvjeta na bojištu, ali tvrde da je to nesumnjivo najbolji izvor podataka s kojim su mogli baratati.

Simulacija je pokazala da je oklop bio posve funkcionalan u tih 11 sati ratovanja. “Naše istraživanje je potvrdilo hipotezu da je Mikena ostvarila tako veliki utjecaj na istočni Mediteran barem djelomično jer su poznavali superiornu tehnologiju”, zaključili su istraživači.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.