Ilustracija: Unsplash

Kako izgleda pomrčina Sunca iz svemira? Pogledajte zadivljujuću snimku NASA-ine kamere

Autor: Zlatko Govedić

Ljubitelji pomrčina Sunca širom Sjedinjenih Država prošloga su vikenda imali priliku svjedočiti rijetkom prirodnom fenomenu – prstenastoj pomrčini Sunca – pri kojoj se Mjesec poravnava sa Suncem stvarajući prstenastu pomrčinu.

Promatrači su mogli uživati u kratkom iskustvu koje se ne može potpuno okarakterizirati kao potpuna tama.

No, NASA-ina svemirska misija Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) uhvatila je taj spektakl iz orbite Zemlje, pružajući drukčiji pogled na ovaj događaj.

Ova se pomrčina razlikovala od većine solarnih pomrčina. Kako je bila prstenasta, nije stvorila onaj zapanjujući mrak koji većina ljudi povezuje s takvim događajima.

Vrste pomrčina

Pomrčina Sunca može biti: potpuna (totalna), prstenasta (anularna), djelomična (parcijalna) i hibridna (kada se u središnjoj fazi pomrčine zapaža kao potpuna, a izvan središnje faze kao prstenasta).

Otkriven novi zanimljiv detalj na Moni Lisi: Pogledajte što je Da Vinci ugradio u kultnu sliku




Različite vrste pomrčina nastaju jer je staza Mjeseca eliptična. Kada je Mjesec udaljeniji, ne zaklanja cijeli Sunčev disk i zapaža se prstenasta pomrčina, a kada je Mjesec bliže, može potpuno zakloniti Sunce i nastupa potpuna pomrčina.

Pomrčina Sunca opaža se s malenoga dijela Zemlje. Zbog okretanja Zemlje, Mjesečeva sjena prelazi po Zemljinoj površini od zapada prema istoku, pa se potpuna pomrčina vidi s uskoga pojasa (zone totaliteta).




Sjena nije šira od 270 km i putuje brzinom od 1 km/sek, pa potpuna pomrčina u nekoj točki Zemlje traje najviše 3 min 31 sek.

Tijekom prstenaste pomrčine, Mjesec je na maksimalnoj udaljenosti od Zemlje, tehnički nazvanoj “apogej”. Zbog te udaljenosti, Mjesec ne prekriva Sunce u potpunosti. Vanjska granica Sunca ostala je vidljiva, što je promatračima izgledalo kao svijetli prsten crvenkasto-narančaste boje.

Pogled iz svemira

Iako je pogled s površine Zemlje tijekom pomrčina fascinantan, zanimljivo je vidjeti kako to izgleda iz svemira. NASA-ina misija DSCOVR snimila je sjenu dok je prelazila preko Sjedinjenih Država.

Ta je svemirska letjelica smještena na Lagrangeovoj točki 1, gravitacijski stabilnoj orbitalnoj poziciji. Kamera za polikromatsko snimanje Zemlje (EPIC) uhvatila je taj prizor. Inače, ta se kamera koristi za globalno snimanje planeta.

Otkriven novi zanimljiv detalj na Moni Lisi: Pogledajte što je Da Vinci ugradio u kultnu sliku

Prizor pokazuje prilično veliku sjenu koja je bila vidljiva duž široke putanje od Oregona na sjeverozapadu SAD-a do Teksasa na jugu.

Nadolazeće pomrčine

Prva sljedeća pomrčina Mjeseca slijedi nam već 28. listopada, a bit će vidljiva iz cijele Europe, Afrike i većeg dijela Azije.

Slijedeća veća solarna pomrčina očekuje se 8. travnja 2024. i bit će vidljiva od Meksika preko Sjedinjenih Država do sjeveroistočnog Kanade.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.