Ilustracija: Pixabay

JESMO LI VJEČNI? Prema novom pristupu teorije ‘velikog sažimanja’, cijeli će svemir umrijeti i ponovno se roditi

Autor: Zlatko Govedić

Tamna energija jest hipotetska sila ili energija koja izaziva ubrzano širenje svemira. Za razliku od tamne tvari koja je prisutna u vidljivom svemiru i ima utjecaj na gravitacijske sile koje utječu na kretanje zvijezda i galaktika, tamna energija nije vidljiva i ne reagira na elektromagnetsko zračenje ili gravitacijske sile na način na koji to čini uobičajena tvar.

Postojanje tamne energije predloženo je nakon opažanja koja ukazuju na to da se svemir širi ubrzano, što je suprotno očekivanom usporavanju širenja zbog međudjelovanja gravitacije između svih tijela u svemiru. Jedno od mogućih objašnjenja za taj fenomen jest prisutnost tamne energije koja djeluje kao negativna gravitacijska sila koja ubrzava širenje svemira. Međutim, iako se smatra da tamna energija čini oko 70% sve mase i energije u svemiru, njezina priroda i sastav još nisu dovoljno poznati pa se nastavljaju istraživanja koja bi mogla otkriti više o toj misterioznoj sili.

Stručnjaci napominju da bi tamna energija mogla biti ključ za razumijevanje cikličkog svemira koji se uvijek iznova skuplja i širi.

Toliko je toga što ne razumijemo o svemiru i prirodi postojanja da je i sâm pokušaj da shvatimo kako išta uopće postoji dovoljan da nas zaboli glava.

Kako stvari stoje, većina znanstvenika drži se teorije da je svemir započeo velikim praskom, ali što će se točno dogoditi u dalekoj budućnosti? Hoće li sve završiti jednako brzo kao što je počelo ili će, kako sugeriraju neki znanstvenici, završiti konačnom “toplinskom smrću” svemira?

Tri scenarija kraja svemira

Podsjetimo, u kozmologiji postoje tri moguća scenarija po kojima bi se svemir mogao smrznuti, rastrgnuti ili urušiti u sebe.

Prema prvoj teoriji koju zovemo “veliko hlađenje” (eng. “Big Freeze”) svemir će se stalno širiti te na kraju završiti u stanju toplinske smrti. U tom scenariju, količina međuzvjezdane tvari (plinova) bit će sve manja, sve će se manje zvijezda stvarati te će na kraju nestati i zadnji bijeli patuljci, kao najdugovječnije zvijezde. Preostat će smeđi patuljci i planeti. No daljnjim raspadom materije preostat će samo zračenje i crne rupe. No zbog “Hawkingova zračenja” ni one nisu vječne pa se na kraju smatra da bi u takvom scenariju od cijelog svemira mogla preostati jedna ogromna – praznina.




Druga teorija, “veliko sažimanje” (eng. “Big Crunch”) kaže da će se zbog količine materije (i tamne tvari, kao i tamne energije) svemir početi skupljati i približavati se ponovno točki singulariteta, te će na kraju postati mjesto enormnih temperatura i zračenja. Ta teorija dopušta da se iz takvog sažimanja ponovno u prasku razvije novi svemir.

Treća teorija, “veliko kidanje” (eng. “Big Rip”) predviđa scenarij u kojem će se svemir toliko brzo širiti da će se svaka struktura u njemu raspasti do posljednjeg atoma, tj. da će doći do kidanja samog prostorvremena.

Nove spoznaje

U novoj studiji, dvoje teorijskih fizičara, Molly Burkmar i Marco Bruni sa Sveučilišta u Portsmouthu (Engleska, UK), dalo je nov pogled na teoriju velikog sažimanja nakon kojeg nastaje novi veliki prasak i počinje postojati novi svemir.




Ideja o cikličkom svemiru nije nova, ali ono što je novo, jest način na koji su ti fizičari pristupili problemu.

Njihovo rješenje ima veze s – tamnom energijom.

Par vjeruje da se taj misteriozni oblik energije, za koji se smatra da stoji iza stalnog i ubrzanog širenja svemira, može povremeno “uključiti i isključiti”, što rezultira ili širenjem ili smanjenjem svemira.

Ako je svemir prošao kroz beskonačan niz “odskoka”, tada bi tamna energija mogla potaknuti širenje do određene točke, nakon čega bi se zaustavilo i počelo skupljati.

Nakon što se dovoljno smanji, pokrenut će se još jedan veliki prasak, i tako se proces ponavlja.

Ako je to točno, to bi značilo da možda jednostavno živimo u jednom ciklusu svemira i da će se on, kao i sve u njemu, u biti stvarati i uništavati iznova i iznova, za cijelu vječnost.

Sigurno je da ćemo se još dugo načekati da dobijemo dokaze te (ili bilo koje slične) teorije.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.