Screenshot/Youtube

(FOTO) IZGUBLJENI KONTINENT PONOVNO PRED NAŠIM OČIMA: Znanstvenici mapirali Zelandiju!

Autor: Zlatko Govedić

Najnovije interaktivne karte pokazale su prostrani kontinent Zelandije kako dosad nikada nije viđen, prikazujući sve njegove geografske osobitosti i tektonski profil kopnene mase koja je sada najvećim dijelom pod Tihim oceanom.

Znanstvenici za postojanje Zelandije znaju već desetljećima, ali je tek proteklih nekoliko godina priznata kao najmlađi i najmanji kontinent.

Ukupna površina Zelandije iznosi 4,9 milijuna četvornih kilometara, a znanstvenici iz organizacije GNS Science nakon višegodišnjeg mukotrpnog rada uspjeli su napraviti veoma detaljnu kartu koja prikazuje batimetriju (oblik oceanskog dna), kao i tektonske odlike i podrijetlo kontinenta.

U jednom trenutku tijekom formiranja kopnenih površina na Zemlji, Zelandija se nalazila iznad površine i protezala se od Nove Kaledonije i istočne obale Australije na sjeveru i zapadu do Chathamskih otoka na istoku i jugu.

Postupno, tijekom milijuna godina, Zelandija je tonula, a taj se proces okončao prije oko 23 milijuna godina i danas je 94 posto kontinenta pod vodom.




Prije 150 milijuna godina ogromni superkontinent Gondwana počeo se dijeliti na manje cjeline, a proces se završio prije oko 50 milijuna godina, čime su stvoreni Južna Amerika, Afrika, Antarktika, Australija, Zelandija, kao i Madagaskar, Indija i Arabija.

Zelandija se od Gondwane odvojila prije oko 100 milijuna godina, ali je s vremenom porastom razine mora i njezinim slijeganjem najvećim dijelom ostala pod vodom.




Jesu li dinosauri zaista ‘kažnjeni’ jer su se legli iz jaja?

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.