Foto: Twitter

Dronom iznad oceana snimili zastrašujuće nemani iz zraka: ‘Izgledaju kao da su iz SF filmova’

Autor: H.B.

Na društvenim mrežama, posebno na platformi X, nedavno je postala viralna snimka golemih morskih pasa, koji su izazvali pravu senzaciju među korisnicima. Prizor ovih impozantnih morskih bića, koja dosežu duljinu između šest i osam metara, istovremeno je fascinantan i pomalo jeziv, s obzirom na njihovu impresivnu veličinu. Ovaj video je do sada privukao pozornost više od 14.8 milijuna korisnika.

Radi se o golemim psinama, znanstveno poznatim kao Cetorhinus maximus, koje su druga najveća vrsta riba na planeti, odmah iza kitopsina. Ove impozantne morske nemani mogu se pronaći u svim svjetskim oceanima s umjerenom temperaturom. Jedna od njihovih karakteristika je način prehrane filtriranjem.

Bezopasne za ljude

Goleme psine obično su sivo-smeđe boje i imaju šare po sebi. Što se tiče zubi, imaju ih vrlo mnogo, oko 100 u nizu. Njihovi zubi su mali i karakterizira ih zakrivljenost unatrag. Ovi zubi su ravnomjerno raspoređeni kako na gornjoj, tako i na donjoj čeljusti. Ova riba se kreće sporim tempom i prehranjuje se planktonom, koristeći posebno razvijene strukture za filtriranje vode. Imaju prostrana usta i visoko razvijene škrge, što im omogućuje učinkovito filtriranje planktona. Oblik njihovih usta je konusan.

Važno je napomenuti da goleme psine nisu agresivne i općenito nisu prijetnja ljudima. Smatraju se bezopasnim za ljude te su vrlo važan dio morskog ekosustava, ali ih ljudi u komentarima ispod videa nisu doživjeli baš tako.




“Izgledaju kao da su izašli iz nekakvog SF filma”, “Jurski park je stvaran”, “Pojma mi nemamo što sve pliva oceanima”, “Prvi put da vidim ovakvo nešto”, “Dosta im je ljudi, grupiraju se i sada će krenuti na nas”, “Nešto se sprema u oceanu, a mi ćemo posljednji saznati za to”, samo su neki od komentara ispod objave.

(FOTO) Muškarac snimio dlakavo dvonožno stvorenje: ‘Uvjeren sam da je to Bigfoot’




Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.