Foto: Screenshot/Twitter

Asteroid udario u Zemlju, Nijemce zastrašio čudesan prizor: Pogledajte kako je to izgledalo

Autor: F.F

U kasnim noćnim satima 21. siječnja 2024., samo 90 minuta prije nego što će prijeći iznad europskog neba, NASA je upozorila na dolazak malog asteroida koji će udariti u Zemljinu atmosferu. Prognoza se ostvarila, a svemirska stijena udarila je na planiranoj ruti iznad područja zapadno od Berlina, Njemačka.

Unatoč tome što je asteroid imao samo oko 1 metar u promjeru, nije predstavljao opasnost za stanovništvo na Zemlji. Ipak, postoji mogućnost da je asteroid rasprsnuo male meteorite po krajoliku, prenosi EarthSky.

Nekoliko sati nakon incidenta, snimke vatrenih kugli na nebu iznad Njemačke počele su kružiti društvenim mrežama. Krisztián Sárneczky, lovac na asteroide iz Budimpešte, Mađarska, bio je taj koji je otkrio asteroid neposredno prije nego što je udario.

Bez posljedica

Sárneczky je postao prepoznatljiv po svojim otkrićima u zadnji čas, uključujući i one povezane s asteroidom koji je pao iznad Francuske 2023. godine i drugim koji je udario iznad Arktičkog oceana 2022. godine. Ovaj događaj označava osmi put kada je asteroid otkriven prije nego što je izazvao udar.




(VIDEO) Jeziv NLO snimljen nad vojnom bazom: Oglasila se i vojska: ‘To nije naš zrakoplov!’

Mali asteroid je dobio preliminarnu oznaku Sar2736, a zatim mu je Međunarodna astronomska unija dodijelila službenu oznaku 2024 BX1. Tijekom prolaska kroz Zemljinu atmosferu, mali asteroid predstavljao se kao vatrena kugla, poput vrlo svijetlog meteora ili zvijezde padalice.





Društveni mediji bili su obasjani izvješćima o nadolazećem udaru tijekom subote navečer (za Ameriku) i rano u nedjelju ujutro (za Europu). Sve u svemu, mali asteroid udario je u Zemljinu atmosferu iznad Njemačke rano ujutro 21. siječnja 2024. godine, ali ne svu sreću, bez ikakvih posljedica.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.