Joseph Dituri, Screenshot/Youtube

Amerikanac koji je 100 dana živio pod vodom tvrdi da je sada deset godina mlađi

Autor: Zlatko Govedić

Joseph Dituri (56), američki umirovljeni mornarički časnik i profesor na Sveučilištu Južne Floride, dospio je na naslovnice pošto je lani proveo 100 dana pod vodom u kapsuli pod tlakom, smještenoj u dubinama Atlantskog oceana.

Eksperiment je za cilj imao proučavanje učinaka okruženja pod tlakom na ljudsko tijelo, a Dituri tvrdi da je iz kapsule površine 10 m² izašao “deset godina mlađi“. Rušeći prethodni svjetski rekord za život pod vodom, koji je iznosio 73 dana, Diturijevo iskustvo pružilo je dragocjene uvide u fiziološke učinke dugotrajnog podvodnog boravka.

Po povratku na kopno, liječničke procjene otkrile su značajne promjene u njegovu zdravstvenom stanju. Medicinski stručnjaci izmjerili su Diturijeve vitalne znakove i otkrili povećanje dužine telomera od 20% u usporedbi s početkom njegovog putovanja u ožujku.

Velika transformacija

Osim toga, Dituri je pokazao otprilike deset puta više matičnih stanica i doživio 60 do 66% dubokog REM sna noću. Nadalje, primijećen je značajan pad razine kolesterola i upalnih markera.

Te fizičke transformacije pripisuju se tlaku pod vodom, slično učincima uočenim u tretmanima u hiperbaričnim komorama, poznatima po poboljšanju zdravlja mozga i kognicije.

“Sada imam 56 godina. Moja ekstrinzična, tj. biološka, dob bila je 44. Kad sam izašao iz vode, moja ekstrinzična dob bila je 34 godine. Dakle, moje telomere su se produžile. Zapravo sam se pomladio kad sam bio pod vodom”, tvrdi Amerikanac.




Diturijevo istraživanje baca svjetlo na to kako ljudsko tijelo reagira na okoliše pod tlakom tijekom duljih razdoblja, nudeći dragocjene uvide u potencijalne primjene za svemirska putovanja. Njegova kapsula simulira uvjete slične onima s kojima se susreću astronauti koji putuju na Mars.

U intervjuu za američke medije, Dituri je predložio korištenje takvih okruženja pod tlakom u terapeutske svrhe, sugerirajući da pojedinci mogu imati koristi od hiperbarične medicine tijekom imerzivnih iskustava.

Tijekom svog boravka pod vodom, Dituri je održavao svoj fitness režim, vježbajući s otpornim trakama sat vremena pet dana u tjednu, čuvajući mišićnu masu čak i tjednima nakon povratka.




Osvrćući se na svoje iskustvo, Dituri je primijetio da se njegov metabolizam ubrzao, što je rezultiralo vitkijom tjelesnom strukturom, dok se broj njegovih matičnih stanica udeseterostručio, što je obećavajući napredak u istraživanju protiv starenja.

Kinez postigao bizaran Guinnessov rekord: Prskao vodu iz usta gotovo šest minuta

Kako djeluju hiperbarične komore?

Hiperbarične komore su medicinski uređaji koji koriste povišeni tlak zraka kako bi stvorili okruženje koje potiče ozdravljenje i oporavak. Kada se osoba nalazi unutar hiperbarične komore, tlak zraka u komori povećava se na razinu višu od one na površini, što omogućuje da se kisik lakše otapa u krvi i tjelesnim tkivima.

Ti se uređaji koriste u medicini iz različitih razloga, uključujući liječenje rana koje teško zacjeljuju, ozljede mozga, probleme s vidom uzrokovani dijabetesom i druga medicinska stanja.

Osim toga, hiperbarična terapija može pomoći u smanjenju upale, poticanju rasta novih krvnih žila i poboljšanju imunosnog sustava.

Jedan od načina na koji hiperbarična terapija može utjecati na zdravlje je poboljšanje opskrbe kisikom tkivima, što može ubrzati proces ozdravljenja. Također se vjeruje da hiperbarična terapija može smanjiti bol, poboljšati cirkulaciju krvi i povećati kapacitet tijela za borbu protiv infekcija.

Ipak, važno je napomenuti da hiperbarične komore nisu uvijek pogodne za sve pacijente te da se trebaju koristiti pod medicinskim nadzorom. Prije upotrebe hiperbarične terapije, potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdilo je li ta terapija odgovarajuća za određeno stanje i pacijenta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.