Kinez Ma Hui, Foto: Guinnessova knjiga rekorda

Kinez postigao bizaran Guinnessov rekord: Prskao vodu iz usta gotovo šest minuta

Autor: Zlatko Govedić

Kinez Ma Hui (35) postavio je novi Guinnessov rekord za najduže vrijeme kontinuiranog prskanja vode iz usta, objavljeno je 25. ožujka. Riječ je o prilično starom triku koji potječe iz 17. st. te uključuje konzumiranje velikih količina vode koja se potom izbacuje iz usta s pomoću mišićne kontrole.

To je očito nešto što ne može svatko, ali tijekom godina vidjeli smo neke prilično impresivne ljudske fontane vode. Međutim, nijedna nije bila toliko impresivna kao novi Guinnessov rekord.

Reći da je nadmašio prethodni rekord bilo bi grubo podcjenjivanje, s obzirom na to da je uspio prskati vodu iz usta impresivnih 5 minuta i 51,88 sekunda, dok je prethodni rekorder Kirubel Yilma iz Etiopije uspio to činiti “samo” 56,36 sekunda.

Impresivan poduhvat

Da bi Guinnessova knjiga rekorda priznala rekord, osoba koja ga pokušava postaviti mora neprekidno prskati vodu iz usta. Čim se mlaz vode prekine ili zaustavi, pokušaj rekorda službeno završava.

Za ovaj epski pokušaj rekorda, Ma Hui popio je 4,5 litara vode, a zatim je sve to polako izbacio, pokazujući nevjerojatnu kontrolu mišića. Možda ne izgleda kao da radi puno, ali njegova tehnika je doista neusporediva.

Kontrola mišića potrebna za izvođenje trika prskanja vode iz usta zahtijeva iznimnu preciznost i trening. Postoji nekoliko faktora koji omogućuju ovakvu kontrolu.
Osoba mora imati dobru kontrolu mišića u području grla, ždrijela i usta kako bi mogla precizno upravljati izbacivanjem vode.

Postizanje takve razine kontrole zahtijeva dugotrajan trening i praksu. Osoba mora vježbati kako bi postigla potrebnu mišićnu snagu i naučila pravilnu tehniku izbacivanja vode.

Kontrola disanja također igra ulogu. Osoba mora naučiti kako pravilno disati dok izbacuje vodu iz usta kako bi održala stabilan mlaz vode.
Za vrijeme izvođenja trika, osoba mora biti potpuno fokusirana i koncentrirana na održavanje kontrole mišića i stabilnog mlaza vode.

Anatomske osobine svakog pojedinca mogu utjecati na sposobnost izvođenja ovog trika. Neke osobe prirodno imaju veću kontrolu nad mišićima usta i grla.

Sve u svemu, kontrola mišića potrebna za prskanje vode iz usta zahtijeva kombinaciju fizičke sposobnosti, treninga i koncentracije.

Influencerica zgrozila javnost: Umjesto šešira nosila kavez sa živim pilićem

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.