Pixabay

ULAGAČI ODUŠEVLJENI BIDENOM! Nadaju se oporavku gospodarstva kroz paket poticajnih gospodarskih mjera

Autor: Sanja Plješa/Hina

Na odluku ulagača na svjetskim burzama prošlog tjedna utjecao je niz faktora.

S jedne strane su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, a s druge strane se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 30.996 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,9 posto, na 3.841 bod, a Nasdaq indeks 4,2 posto, na 13.543 boda.

Nakon što je Joe Biden postao 46. predsjednik SAD-a, polovinom prošlog tjedna indeksi su dosegnuli rekordne razine. Na to je utjecalo i to što je inauguracija novog predsjednika prošla bez problema iako su se ulagači bojali mogućih incidenata.

Osim toga, ulagači se nadaju da bi Bidenova vlada mogla brzo progurati kroz Kongres novi paket poticajnih gospodarskih mjera, s obzirom da sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu.

U tome ih dodatno ohrabruje to što je Biden nedavno predstavio paket poticajnih mjera koji je dosegnuo vrijednost od 1.900 milijardi dolara. To uključuje 415 milijardi s ciljem suzbijanja koronavirusa, zatim oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

I dok dio analitičara ne očekuje glatki prolaz novih poticaja u Kongresu i smatra da će demokratima ipak trebati pomoć dijela republikanaca, Kay Van-Petersen, strateg u tvrtki Saxo Capital Markets, ističe kako će kontrola demokrata u Senatu “povećati ne samo mogućnost novih fiskalnih poticaja, nego i magnitudu”.




Poticaji gospodarstvu iznimno su potrebni. Naime, milijun ljudi su u koronakrizi ostali bez posla, ali i dalje primaju pomoć za nezaposlene. Stoga je oslabila i potrošnja kućanstava, koja je inače najveći pokretač rasta američkog gospodarstva.

Osvrnuvši se na rast dionica, vidljivo je kako su prošlog tjedna najviše porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru. To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Netflixa.

Ulagači se nadaju da će i ostale tehnološke kompanije uskoro izvijestiti o snažnom rastu prihoda. Zahvaljujući tome, snažno su skočile cijene dionica Facebooka, Amazon.coma, Alphabeta i Applea.




Zahvaljujući tome, ulagači na najvećoj svjetskoj burzi ignorirali su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u.

Europski ulagači oprezni

No, na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer je ulagače zabrinulo zaoštravanje restriktivnih mjera u vezi putovanja u nekim europskim zemljama, s obzirom da širenje koronavirusa ne popušta.

To bi, pak, moglo usporiti oporavak gospodarstava, na što je prošloga tjedana ukazao niz podataka o potrošnji i gospodarskim aktivnostima.

Uz to, ulagače zabrinjavaju najave usporavanja cijepljenja protiv Covida-19 jer proizvođači ne mogu dovoljno brzo proizvesti svo potrebno cjepivo.

Podršku tržištima pružila je, pak, Europska središnja banka koja je zadržala kamatne stope nepromijenjene i poručila da je spremna dodatno podržati gospodarstvo ako bude potrebno.

U takvom okruženju, londonski FTSE indeks skliznuo je 0,6 posto, na 6.695 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 5.559 bodova. No, frankfurtski DAX ojačao je 0,6 posto, na 13.873 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,4 posto, na 28.631 bod.

Znatno su porasle i ostale azijske burze jer su ulagače ohrabrili podaci prema kojima je kinesko gospodarstvo jedno od rijetkih u svijetu koje je lani zabilježilo rast.

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da je u posljednjem lanjskom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 6,5 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo, dok je u cijeloj prošloj godini gospodarstvo poraslo 2,3 posto, unatoč oštrom padu na početku godine zbog izbijanja pandemije koronavirusa.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.