Foto: Nikola Vilic / CROPIX Slobodna Dalmacija / Ilustracija

Makedonci nam šalju lošu robu: U ovom povrću otkriven veoma opasan pesticid

Autor: I.G.

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti put u proteklih godinu dana pronađena je štetna kemikalija. Prema europskom sustavu za sigurnost hrane, u miješanoj salati otkrivene su nedopuštene razine pesticida klorpirifosa, zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu.

Srećom, ovaj je pesticid otkriven analizom uzorka na hrvatskoj granici, pa salata nije stigla na naše tržište. Cijela pošiljka je uništena. Što se tiče broja kontaminiranih pošiljki voća i povrća namijenjenih Hrvatskoj, Turska je na prvom mjestu s 11 slučajeva.

U njima su štetni pesticidi pronađeni triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama i grejpu.

Foto: Unsplash

Zabranjeni pesticid

Kako piše portal Danica, Sjeverna Makedonija je na drugom mjestu s pet pošiljki, uključujući triput miješanu salatu te po jednom svježu mrkvu i papriku. Klorpirifos je zabranjen pesticid koji je najčešće pronađen, i to u 13 pošiljki različitog voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Ove biljke s malo ulaganja donose odličnu zaradu: Mogu ih saditi i potpuni početnici
Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete. Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.