Foto: HRT Screenshot

‘PRVI RAZLOG JE IPAK POLITIČKI!’ Sociolog komentirao zabrane koncerta, istraživanja kažu: Mladi slušaju trap folk i trap cajke u visokom postotku

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Zabrane pulskog i osječkog gradonačelnika ne prestaju poticati nove rasprave o tome je li njihova odluka ispravna ili van svakih ovlasti njihovih funkcija. Mnogi su se u proteklih nekoliko da izjasnili po tom pitanju, čak i predsjednik Zoran Milanović, no u jučerašnjoj emisiji “Kod nas doma”, cijelu je situaciju komentirala struka

Sociolog, dr. Krešimir Krolo, gostovao kod Barbare Kolar te pojasnio situaciju sa sociološkog aspekta. Također izložio je i rezultate svojih istraživanja o afinitetima mladih kada je glazba u pitanju.

“Prvi razlog je ipak politički, jer kada se malo konkretnije sagleda ovo što bi trebalo biti estetski , u suštini vidimo da tu imamo cijeli niz problematičnih argumenata”, pojasnio je Krolo svoje viđenje ovakvih zabrana.

“Definirati ili pokušati na neki način odrediti što bi bilo prigodno za gradske prostore na osnovu individualnog osjećaja ili ukusa je iznimno problematično. Tim više što imate unutar hrvatskog prostora glazbene produkcije cijeli niz izvođače koji bi se mogli po tim kriterijima smjestiti pod ovu zabranu”, ukazao je te dodao kako je potrebno utvrditi što je to “što se definira kao neki šund ili glazba koja ne zadovoljava estetske kriterije u javnim prostorima”.

Osvrnuo se i na tvrdnje da takva glazba ne pripada mediteranskoj kulturi, duhu i mentalitetu. “Iz istraživanja o kulturnim potrebama mladih, koje uključuje i glazbu, jasno se vidi da 45 posto mladih u Puli redovno posjećuje koncerte takvog izričaja”, kazao je i naveo da srednjoškolci središnje Istre uglavnom navode žanrove kao što su trap-folk, trap-cajke ili samo trap.

To pokazuje da su takvu žanrovi već godinama konstantno prisutni, stoga, tvrdi Krolo, treba paziti kada se “povlače linije na osnovu nekih osobnih afiniteta”.




Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.