RUSKO CJEPIVO SADA ŽELI I EUROPA! Merkel govori o mogućoj zajedničkoj proizvodnji: Veliki trijumf Rusije i Vladimira Putina

Autor: Valneo Kosic

Rusko cjepivo Sputnjik V dočekano je s velikim nepovjerenjem, međutim, danas je rusko cjepivo protiv koronavirusa prihvaćeno u znanstvenim krugovima objavio je ugledni znanstveni časopis Lancet što je potvrda znanstvenog i političkog uspjeha Rusije i Vladimira Putina.

Samo cjepivo nosi znakovito ime Sputnjik prema nizu umjetnih ruskih satelita poslanih u svemir. Rusi su tako prva zemlja koja je poslala satelit u svemir, a tadašnja letjelica “Sputnjik V” nosila je 1960 u svemir pse Belku i Strelku te ih zajedno s miševima, zečevima, štakorima, muhava, gljivama i biljkama sigurno vratila na Zemlju. Prethodno tome, Rusi su 1957 Sputnikom II u svemir poslali prvo živo biće (osim nekih mikroba), legendarnu Laiku. Prema tome, naziv cjepiva “Sputnjik V” nosi i određenu simboliku za Ruse i trenutnog vođu Vladimira Putina. Na taj način Rusija podsjeća cijeli svijet kako je jednom pobijedila u svemirskoj utrci.

Već prvih tjedana pandemije, predsjednik Vladimir Putin naredio je znanstvenim, političkim i vojnim krugovima da se uključe u borbu kako bi Rusija bila prva koja će razviti cjepivo protiv covida-19.

U proljeće 2020 počela prva cijepljenje, masovno cijepljenje tek u prosincu

U proljeće 2020., Aleksander Gincburg, ravnatelj Instituta Gamaleja, pohvalio se da su razvili dobar proizvod pa je sebi ubrizgao eksperimentalnu verziju cjepiva koje će dobiti ime Sputnjik V.

Putin je 11. kolovoza obznanio da je baš u Rusiji odobreno prvo cjepiva protiv covida-19 svijetu, a znanstvenici u inozemstvu primili su to s dozom nepovjerenja jer je proizvod bio testiran tek na nekoliko desetaka vojnika.

U stvarnosti je već i prije treće faze kliničkih ispitivanja ruska elita primila cjepivo, a među njima jedna od Putinovih kćeri.




Masovno cijepljenje ruskog stanovništva počelo je u prosincu 2020., u trenutku kada su i u Europi i u Sjedinjenim Državama počela cijepljenja proizvodima koje su razvili Pfizer i Moderna.

Putin ga naziva najboljim cjepivom na svijetu

Za Kremlj je Sputnjik V dokaz izvrsnosti ruske države koju Zapad i kori i sankcionira. Putin ga čak naziva “najboljim cjepivom na svijetu”.




Uspješnim razvojem cjepiva protiv bolesti koja je zahvatila cijeli svijet ruski stručnjaci vraćaju se u svjetsku znanstvenu elitu, što je važno za taj sektor pogođen krizama i korupcijom nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Rusija je vrlo brzo dala do znanja da je voljna distribuirati svoje cjepivo u svijetu pokazujući da je sposobna izvoziti i druge artikle, a ne samo oružje i ugljikovodike.

Sputnjik V odobren je za sada u petnaestak zemalja – od bivših sovjetskih republika kao što su Bjelorusija i Armenija, preko svojih saveznika Venezuele i Irana do Argentine, Alžira, Tunisa, Pakistana. Sputnjikom se cijepi i u Srbiji.

Sputnjik V u Europi

Zbog nedostatnih javnih znanstvenih podataka na rusko cjepivo dugo se gledalo s nepovjerenjem.

Ruski suvereni fond koji je sudjelovao u razvoju Sputnjika V, objavio je 20. siječnja da je počeo postupak homologacije pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Mađarski premijer Viktor Orban požurio je odobriti Sputnjik za svoju zemlju, ne čekajući da to učini Bruxellesa u ime Europske unije čije strukture Orban smatra presporima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je njemačku pomoć kako bi se proveo europski postupak pa čak i za moguću “zajedničku proizvodnju”.

Nedostaje proizvodnih kapaciteta 

Rusija je objavila da je primila prednarudžbe za više od milijarde doza, ali nema kapaciteta udovoljiti takvoj potražnji.

Moskva je manje spremna izvoziti, a više proizvoditi cjepivo u partnerstvu s drugom tvrtkom. Tako do danas Kazahstan, Indija, Južna Koreja i Brazil proizvode Sputnjik V, ali ga svi još ne koriste.

Rusija ima i druga cjepiva

Najmanje još tri cjepiva protiv covida-19 očekuju se idućih tjedana u Rusiji.

Sputnjik V, cjepivo koje se daje u dvije injekcije, trebalo bi dobiti svoju lakšu verziju, Sputnjik “light” koje se daje u samo jednoj injekciji.

U veljači treba početi masovna proizvodnja cjepiva EpiVacCorona koji je razvio je državni ruski laboratorij Vektor.

Očekuje se i odobrenje za treće cjepivo, objavila je ruska vlada, a riječ je o proizvodu nazvanom CoviVac koje je razvio Institut Čumakov.

U međuvremenu, britansko-švedska AstraZeneca i znanstvenici koji su razvili Sputnjik V objavili su da rade na kombinaciji njihovih dvaju cjepiva.

Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.