Slika i riječi pokojne Milke Planinc iz intervjua objavljenog u Globusu 30.11.2007.

Hrvatska diplomacija: Mate Granić – klasni neprijatelj

Autor: dr. Tomislav Sunić

„Imao sam dojam da sam zalutao u neki gradski ured Republičkog sekretarijata za borbu protiv ustaške emigracije - a ne u glavni ured novonastale hrvatske diplomacije“, ističe dr. Sunić u svom dopisu

Je li potrebno da i ja komentiram “facebook” dopise gđe Helene Krmpotić i gen. Željka Glasnovića o “hrvatskoj” diplomaciji? Kada sam u kolovozu 1983. godine, kao profesor i emigrant, išao u US Kongres (kasnije s dr. Matom Meštrovićem u „Freedom House“ 1987., CNN, itd. ) lobirati za tatu, za hrvatske zatvorenike (D. Paraga, M. Veselica, F. Tuđman, itd.), mora da sam se mimoišao i s „klasnim neprijateljem“, budućim šefom MVP-a RH, ministrom Matom Granićem, tadašnjim liječnikom jugokomunistkinje Milke Planinc, SIV-SFRJ, koji su također dolazili lobirati u USA, ali za „cjelovitu i jedinstvenu Titinu Jugoslaviju“. Hrvatska MVP intra muros diplomacija ima dosta bivših jugodoušnika, jugofila, djece bivših jugodiplomata, itd. No često danas strani mediji u svijetu, NYT, JP, Haaretz, itd., Zuroff, itd., prozivaju RH – da je „neoustaška“ država (?). Kada sam se vratio iz Amerike, u ljeto 1993., i došao, na nagovor Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Branka Salaja u MVP RH, iznenadio me broj bivših jugonovinara u Granićevom kabinetu, a čiji sam jugoslavenski propagandni rad donekle poznavao iz svojih bivših emigrantskih dana u SAD-u (Vlado Drobnjak, Vlado Matek, Zoran Bošnjak, Hidajet Biščević, itd.). Imao sam dojam da sam zalutao u neki gradski ured Republičkog sekretarijata za borbu protiv ustaške emigracije – a ne u glavni ured novonastale hrvatske diplomacije. U kabinetu gosp. Granića na zidu je još samo nedostajala slika njegove bivše mentorice Milke Planinc i velikog vođe – Druga J.B. Tita – da MVP RH u potpunosti bude kadrovski kompletiran. Očekivati od bivših jugo-drugova, yu-diplomata, koji su nas nekad cinkarili i ubijali diljem svijeta, da danas brane interese te iste “ustaške” HR države – je naivno.

Napomena: Ovaj komentar sa svog Facebooka dostavio je redakciji 7Dnevno naš suradnik dr. Tomislav Sunić

Autor:dr. Tomislav Sunić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.