Dnevno.hr

IMATE PODSTANARE NEPLATIŠE? Ovako ćete biti sigurni da su podmirili režije

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu email adresu, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašem mailu u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Iznajmila bih stan podstanarima, ali me stalno upozoravaju da ću ja platiti troškove režija ako podstanari ne plate, pa me zanima kako da se osiguram da se ne dogodi da meni dođu računi od režija i slično?

Vlasnik stana odgovara za troškove u vezi korištenja istog stana, što znači da svakako trebate voditi računa o tome da se režije uredno plaćaju. Postoje dva načina plaćanja režija, jedan je da Vi svaki mjesec odete do podstanara i da vam oni daju novac i Vi osobno odete platiti režije, a drugi je da režije plate podstanari i dostave Vam dokaz o plaćanju režija. Najčešće se u praksi koristi drugi način, radi čega predlažem da se dogovorite da jednom mjesečno (ili jednom u dva mjeseca npr.) odete do podstanara i da Vam oni predaju uplatnice kojima dokazuju da su režije plaćene. Također, možete provjeravati plaćanje režija i telefonskim putem (obično se kontakt broj telefona nalazi na računu) međutim smatram da je osobni uvid u dokaz o uplati svakako najsigurniji (i sama činjenica da provjeravate uplatu tako u biti smanjuje opasnost od neplaćanja).

Iznajmio bih poslovni prostor zakupniku, ali zakupnik ga želi preurediti za svoju poslovnu djelatnost, a mene brine što ako nakon najma ne vrati prostor u stanje kakvo je bilo prije, i tko će platiti troškove ako se nešto ošteti?

Možete u ugovoru o zakupu definirati da morate dati svoj pristanak na sve ili točno određene radove u prostoru (najbolje utvrditi što se točno smije izvoditi bez pristanka, a da za sve drugo treba pristanak kako bi se izbjegli nesporazumi) te utvrditi da u slučaju kršenja ove odredbe imate pravo na raskid ugovora i eventualno ugovornu kaznu i naknadu štete. U slučaju da date suglasnost za radove, pa nastane šteta, ili zakupnik nakon prestanka zakupa ne vrati prostor u prvobitno stanje, Vaše je pravo utužiti zakupnika za plaćanje troškova povrata u prvobitno stanje, odnosno za plaćanje naknade štete, a podredno za izvođenje radova za povrat u prvobitno stanje (iako ovo posljednje ne preporučujem radi trajanja postupka, a vjerojatno je da Vam prostor treba uređen čim prije radi daljnjeg korištenja). Radi lakše naplate savjetujem da tražite od zakupnika izdavanje zadužnice na iznos koji pokriva i troškove zakupnine i dodatni iznos upravo na ime naknade štete i slično (može i bjanko zadužnica) i u ugovoru svakako definirati radi koje se (potencijalne) tražbine izdaje zadužnica. U slučaju da je zakupnik trgovačko društvo, pokušajte dogovoriti da Vam direktor/vlasnik potpiše istu zadužnicu kao jamac platac. Tako ćete moći bez prethodnog postupka „sjesti“ na račun dužnika. Dakako, dužnik može osporavati ovrhu u kojem slučaju je ovlašten pokrenuti sudski spor u kojem može dokazivati neosnovanost ovrhe.

Želio bih kupiti zemljište do moje kuće, ali ne znam čije je. Gdje se to može provjeriti?




Na katastru izvadite tzv. kopiju katastarskog plana i potražite na njoj svoju kuću i detektirajte traženo zemljište (na katastru je dovoljno da znate broj svoj katastarske čestice, zemljišnoknjižne čestice, podatke o adresi, ili se pretraga može napraviti i putem Vašeg imena odnosno OIB-a ako ste vlasnik čestice i upisani u katastar). Nakon što detektirate broj katastarske čestice, na katastru zatražite tzv. identifikaciju čestice, dakle da Vam kažu koja je to čestica u zemljišnim knjigama s obzirom na to da se brojevi čestica u zemljišnim knjigama i u katastru u pravilu razlikuju. Potom na internetu (e-izvadak) ili osobnim odlaskom na zemljišne knjige preuzmite zemljišnoknjižni izvadak na kojem će biti upisano ime vlasnika čestice.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.