Foto: Tom Dubravec / CROPIX/Ilustracija

Uzgajaju povrće koje donosi i do 10 tisuća eura po hektaru: ‘Gotovo je organska namirnica’

Autor: B. D.

Batat ili slatki krumpir je sve popularniji u Europi, ali mnogi za njega još nisu čuli. Batat je kao i krumpir podrijetlom iz Južne Amerike. Boja batata može biti bijela, ljubičasta ili narančasta. Agronomi su zaključili da bi uzgajanje batata bilo isplativo i na našem području.

Budući da uzgajanje batata još nije rašireno, a ima potražnje za ovim povrćem, oni koji se bave uzgajanjem batata tvrde da zarađuju i po 10 tisuća eura po hektaru.

Batatu odgovaraju suhi dani tijekom ljetnih mjeseci, a može izdržati i temperature do 50 Celzijevih stupnjeva. S druge strane ne paše mu hladnoća. Puno je otporniji na štetočine od krumpira, pa se za njegov uzgoj gotovo ni ne rabe pesticidi.

Foto: Unsplash

Kako se uzgaja

Sadnja batata počinje tijekom lipnja. Batat je spreman za vađenje otprilike četiri mjeseca nakon sadnje. Znak zrelosti je da iz biljke počne curiti bijeli sok. Jedna biljka daje i do tri kilograma jestivog gomolja. U komercijalnoj proizvodnji po hektaru se može uzgojiti 20 do 50 tona. Čak i listovi batata su jestivi, a njihova berba je moguća cijele godine.

Nasade za batate trebalo bi pripremiti krajem zime kako bi do početka svibnja bili spremni za sadnju. Za rast batata nije potreban nikakav poseban supstrat. Batat se na istom mjestu može saditi svake četiri godine. Sadi se na gredice visine 40 centimetara, razmak između biljaka treba biti 30 centimetara, a razmak između redova 1,5 metar.

Korijen treba razmrsiti i skratiti da bi plodovi bili pravilnijeg oblika. Nakon sadnje nasade treba umjereno zalijevati narednih dana, no batat inače ne podnosi veću količinu vode, pa treba biti pažljiv.




Iskustvo iz prve ruke

Obitelj Damjanov bavi se poljoprivredom već više od 40 godina, a, kako piše Agroklub, prije sedam godina ubrali su prvi urod batata. “Suprug i ja, kao mlađi članovi kućanstva, uvodili smo novosti, pa smo tako došli do ideje da uzgajamo i batat. S ovom kulturom smo se susreli prije nekoliko godina kada smo ga davali djeci u obliku kašica. Batat je bio jedna od prvih namirnica koju smo uveli djeci, i tako smo se zainteresirali za njega. Gotovo je organska namirnica jer se takoreći i ne tretira, pa je zato i veoma dobar izbor za davanje bebama”, rekla je Aleksandra Kovačević Damjanov.

Ove biljke su prava blagodat: Imaju antibakterijska svojstva, ublažavaju bolove i odbijaju štetnike




“Mi batat ne tretiramo, jer nismo primijetili da je potrebno. Korov između redova čupamo ručno. Vrijeme vađenja batata je između 100 i 130 dana od dana sadnje. Loza se pokosi i onda pažljivo vadimo plod. Što se tiče skladištenja, batat operemo i jedno sedam do deset dana ga držimo na temperaturi od 25 do 30 stupnjeva, pri čemu grijemo prostoriju. Na taj način šećer prelazi u škrob i batatu daje poseban sladak ukus. Dalje skladištenje je kao i kod običnog krumpira, a posebno treba obratiti pažnju da se ne smrzne”, objasnila je Kovačević Damjanov.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.