Foto: Unsplash/Ilustracija

Ove biljke su prava blagodat: Imaju antibakterijska svojstva, ublažavaju bolove i odbijaju štetnike

Autor: F.F

U današnjem svijetu gdje sve više ljudi traži prirodne i održive načine za očuvanje biljnog svijeta i vlastitog zdravlja, interes za uzgoj ljekovitih biljaka u vrtovima raste iz dana u dan. Osim što pružaju ljekovite koristi ljudima, neke od tih biljaka imaju i sposobnost odbijanja štetnika te privlačenja korisnih oprašivača, čineći ih neprocjenjivim dodatkom u vrtovima.

U ovom tekstu istražit ćemo nekoliko takvih biljaka, poput kadulje, koprive i mnogih drugih, ističući njihove koristi za vrtlarstvo, zdravlje i okoliš. Ovih sedam biljaka čudesne su i za zdravlje ljudi, ali su pravo otkriće u zaštiti vašeg vrta od napasnika.

Listovi i cvjetovi ovih biljaka često se koriste u pripremi raznih čajeva, sirupa, salata, juha te se koriste kao začini u raznim slanim, ali i slatkim jelima, piše Agroklub.

Foto: Pexels

Ljekovito bilje koje je sjajno za vas i vaš vrt

Kadulja je biljka koja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a često se koristi za ublažavanje upale grla, poboljšanje probave te za smanjenje simptoma menopauze. Osim toga, kao začin se često dodaje jelima s mesom ili mahunarkama, a od nje se može napraviti i osvježavajući sirup.

Kopriva je ljekovita biljka koja obiluje vitaminima i mineralima, posebno željezom i vitaminom C. Čaj od koprive može pomoći u detoksikaciji organizma, jačanju imunološkog sustava te regulaciji krvnog tlaka. Također, koristi se kao prirodni tretman za jačanje kose i noktiju te je odlična u gustim juhama i varivima.

Lavanda je poznata po svom umirujućem mirisu i opuštajućim svojstvima te se koristi za izradu čajeva, ulja ili mirisnih vrećica. Također je djelotvorna kao prirodni insekticid i repelent, a njezini cvjetovi daju zanimljivu aromu u slatkim jelima.

Hrvatska je stvorena za ovu isplativu biljku: Sve je popularnija i donosi dobru zaradu




Na jedno se mora paziti

Majčina dušica je aromatična biljka koja se često koristi u kuhanju zbog svog jakog okusa i mirisa, posebno u mesnim jelima. Ima antibakterijska svojstva te se koristi za pripremu ljekovitih čajeva i kao dodatak kupkama.

Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima i ublažava probavne smetnje, nesanicu te anksioznost. Listovi i cvjetovi se mogu sušiti za izradu čajeva ili koristiti u obliku tinktura i ulja.




Menta je osvježavajuća biljka koja se često koristi za pripremu čajeva, osvježavajućih napitaka i deserata, ali i za ublažavanje probavnih problema i glavobolja te kao prirodni insekticid. Važno je kontrolirati njezin rast jer se brzo širi u vrtu.

Ružmarin je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuhanju. Osim toga, ima antioksidativna svojstva, potiče cirkulaciju, pamćenje te ublažava bolove u mišićima i zglobovima.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.