Foto: Damir Skomrlj/ CROPIX/Ilustracija

Srpski mediji zgroženi situacijom u Hrvatskoj: ‘Bezobrazno, nemaju mjeru’

Autor: Z.S.

Kako se približava vrhunac turističke sezone mnogi su krenuli s ‘ljetnim cijenama’. Gosti jednog kafića na Hvaru tako su ostali iznenađeni računom za kavu. Naime, na u jednom kafiću na hvarskoj rivi ona iznosi 4.50 eura. Za one koji eure još uvijek pretvaraju u kune, to je 33.91 kuna.

Ova vijest zabrinula je i naše susjede iz Srbije. Njihovim mediji redom su se raspisali o tome ističući kako vrtoglave cijene kave nisu novost kad je u pitanju hrvatsko primorje u vrijeme ljetne sezone, ali čini se da su ove godine na startu veće od očekivanih.

“Od ožujka 2023. do ožujka ove godine kava je u Hrvatskoj porasla 7,4 posto, što je najveći rast među zemljama EU. Naime, kako se bliži ljetna sezona, cijene rastu, a prvi porast stiže s najsunčanijeg hrvatskog otoka Hvara”, piše pak Telegraf, a u galeriji možete vidjeti i kako su drugi srpski mediji popratili ovu vijest.

Nije rekorder

No, treba napomenuti da kava na hvarskoj rivi nije rekorder. U jednom opatijskom hotelu, krajem ožujka, velika kava s mlijekom koštala je 6 eura, a bijela kava 6,50 eura. Ipak, neki ugostitelji smatraju kako ne treba biti zgrožen tim cijenama. Jedan od njih je i Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre koji smatra da se i u slučaju kave, sladoleda ili soka od cijeđene naranče radi o kvaliteti proizvoda i usluge.

“Recite mi zašto jedan automobil košta više nego neki drugi? Ili zašto originalna Nike majica košta više od kineske kopije. U ovom konkretnom slučaju u Opatiji radi se o hotelu na premium lokaciji koji tom cijenom želi destimulirati ‘šetače’ da tamo sjede i ometaju njihove goste. To je njihova odluka i oni takve cijene imaju već 20 godina. Malo dalje u Opatiji kavu ćete platiti manje. Ima tamo kafića gdje se kava može popiti i za euro i pol, ali ovdje plaćate premium lokaciju, pogled na more i te stvari”, rekao je među ostalim za N1 Jakominić.

Damir Novotny, ekonomski analitičar dodao je kako dio građana Hrvatske nikako ne prihvaća logiku tržišta. Nampomenuo je i ti kako je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu, postala dio tog velikog područja, jednog od najbogatijih na svijetu. “I tu dolazi do onoga što mi ekonomisti zovemo konvergencijom cijena. Cijene se približavaju za istu razinu kvalitete onima kakve su u okruženju”, rekao je Novotny za N1 i dodao kako postoji razlika između elitnih jadranskih destinacija poput Dubrovnika ili Opatije i onih manje elitnih gdje dolaze turisti niže kupovne moći. Po tome se razlikuju i cijene.

Ugledni portal se ne može nadiviti hrvatskom čudu: ‘Tamo nema ni auta, ni bicikla’




Najveći rast

Podsjetimo, podaci Eurostata za ožujak 2024. pokazuju da je cijena kave u EU u prosjeku bila jedan posto viša nego u istom mjesecu lani, što predstavlja značajan pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je stopa inflacije za kavu iznosila visokih +13,5%. U 15 zemalja EU-a, stopa inflacije za kavu u ožujku 2024. bila je viša nego godinu dana ranije.

Najveći godišnji porast cijena kave zabilježen je u Hrvatskoj (+7,4%) koju u stopu slijede Rumunjska i Bugarska s povećanjem od 6,8, odnosno 6,6%. S druge strane, 12 zemalja EU-a zabilježilo je pad stope inflacije za kavu u istom razdoblju. Najznačajniji padovi zabilježeni su u Finskoj (-15,5%) i Litvi (-15,4%), dok su značajni padovi zabilježeni i u Danskoj (-7,5%), Češkoj (-6,5%) i Švedskoj (-6,0%).




Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.