Foto: Vlado Kos / CROPIX

Srbi se masovno sele u Hrvatsku, imaju dobar razlog: ‘U Srbiji to možeš sanjati’

Autor: I.G.

Prosječna neto plaća u Srbiji u travnju 2024. godine iznosila je 715 eura, dok je medijalna plaća bila 545,5 eura, što znači da je polovica zaposlenih zarađivala manje od tog iznosa. Zbog niskih plaća, mnogi sezonski radnici iz Srbije odlaze raditi na Jadran tijekom turističke sezone, gdje su plaće znatno veće.

Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije i Miloš Turinski iz Infostuda razgovarali su na RTS televiziji o razlozima za odlazak sezonskih radnika u inozemstvo. Turinski je naveo da kuhari u Hrvatskoj mogu zaraditi do 3.000 eura, konobari do 2.000 eura, a hostese između 1.000 i 1.500 eura. Radnici imaju osiguran smještaj i obroke, te rade sedam dana u tjednu, što im omogućuje da se vrate kući s jasno definiranim iznosom novca.

“Plaće sezonskih radnika u Hrvatskoj su znatno veće. Tako kuhari mogu zaraditi do 3.000 eura, konobari 2.000 eura i više, hostese od 1.000 do 1.500 eura”, rekao je Turinski.

“Ako dobro izračunate, oni tamo imaju zagarantiran smještaj i zagarantiran obrok. I na moru su. Sezonci tamo idu svjesno raditi sedam dana u tjednu bez prestanka, jer imaju jasan cilj s koliko će se novca vratiti”, dodao je.

Foto: Unsplash

Porezna opterećenja

Jelena Jevtović kaže kako sezonci na Jadranu rade dvije smjene, radno vrijeme je od 12 do 14 sati.

“Kad bi ovdje toliko radili, sigurno bi došli do iznosa koji tamo dobivaju. Samo, oni nekako računaju: radit ću tri mjeseca pa ću ne radim ništa drugo, samo ću se fokusirati na to”, rekla je dodavši da se srpsko gospodarstvo ne može uspoređivati s drugim gospodarstvima.

“Druga stvar je što su ovdje, primjerice, opterećenja koja poslodavci imaju po pitanju poreza, doprinosa i svih ostalih popratnih stvari daleko veća u odnosu na okruženje. I opet kažem, plaća nije primarna.




Traži gotovo 5000 eura po kvadratu u Zagrebu: Prodaje stan od 24 kvadrata i sve šokirala

Dakle, plaća je jednostavno nešto što motivira jednu kategoriju ljudi, drugu kategoriju ne motivira, evo, imamo situaciju da se nekome može ponuditi plaća od 5.000 eura, ali ako ne može imati slobodan dan kad hoće, ne može Ne želim to prihvatiti”, zaključila je Jevtović.




Tutinski je istaknuo kako odljev radnika iz Srbije počinje već u travnju.

“Tada vidimo odljev našeg radno sposobnog stanovništva, najčešće iz ugostiteljstva, u Hrvatsku, Crnu Goru, ali i Sloveniju”, napominje Turinski.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.