Foto: Grad Zagreb

Traži gotovo 5000 eura po kvadratu u Zagrebu: Prodaje stan od 24 kvadrata i sve šokirala

Autor: I.G.

Nedavno je zagrebačka gradska uprava primila pismo vlasnice stana u Mesničkoj ulici 1. Vlasnica je odlučila prodati stan, ali s obzirom da se radi o zaštićenoj kulturnoj baštini, kući Rosenfeld, prvo je ponudu uputila Gradu Zagrebu.

Ponuda je glasila: hoće li Grad kupiti stan od 24 kvadrata na prvom katu zgrade za 119 tisuća eura? To iznosi 4800 eura po kvadratu. Grad je bio svjestan da se radi o stanu u kući Rosenfeld, dvokatnici s mezaninom i trgovačkim prizemljem, izgrađenoj 1867. prema projektu poznatog arhitekta Franje Kleina.

Kuća je poznata po bogato detaljiziranom neorenesansnom pročelju i smatra se značajnim mikrourbanističkim zahvatom i ključnom građevinom u razvoju historizma u Zagrebu.

“Kuća Rosenfeld značajan je mikrourbanistički zahvat svog vremena i ključna zgrada u razvoju historizma u Zagrebu”, stoji na službenim stranicama gradske uprave.

Foto: Grad Zagreb

Odustali od kupnje

Grad je odustao od kupnje. Provjerili su zbirku kupoprodajnih cijena e-nekretnina i utvrdili da prosječna cijena stambenog prostora na području Ilice iznosi 3.293,90 eura po kvadratu. Najniža cijena na tom području je 2.442,60 eura po kvadratu, dok je najviša 4.359,58 eura po kvadratu.

Primijetili su i da je u toj istoj zbirki najniža kupoprodajna cijena za te lokacije 2.442,60 eura po kvadratu, dok je najviša kupoprodajna cijena iznosila 4.359,58 eura po kvadratu.

Hrvat pokazao što je kupio za manje od 50 eura u Lidlu: ‘Pa to su dva obroka’




“Kako ponuđena cijena predmetne nekretnine površine 24,79 m2 iznosi 119.000,00 eura, odnosno 4.800,32 eura/m2, vidljivo je da je ponuđena kupoprodajna cijena predmetnog stana veća od prosječne, odnosno najviše kupoprodajne cijene stambenog prostora na tom području te predmetna ponuda nije povoljna za prihvatiti.”

Vlasnica će tako morati potražiti nove kupce za nekretninu u Mesničkoj 1, ali je neće smjeti prodati za manju cijenu od one koju je ponudila Gradu Zagrebu.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.