Foto: Unsplash/Ilustracija

Prava istina o mirovini u Hrvatskoj: Isplivale brojke, evo kakva je zapravo situacija

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Nakon radnog vijeka Hrvati imaju opciju otići u mirovinu ili nastaviti raditi. Doduše, u mirovinu ne mogu kako žele, već za to postoje posebni kriteriji. Muškarci tako u mirovinu mogu otići u dobi od 65 godina i najmanje 15 godina staža. Žene ove godine u mirovinu mogu ići u dobi od 63 i pol godine te s 15 godina staža.

Moguće je i prijevremeno umirovljenje; za muškarce s dobi od 60 godina i 35 godina staža, a za žene s dobi od 58 i pol godina te s 33 godine i šest mjeseci staža. No, u tom slučaju postoji penalizacija, odnosno umanjenje mirovine za 0,2 posto po svakom mjesecu ranijeg umirovljenja. S druge strane, dodatak od 0,15 posto za svaki mjesec kasnijeg umirovljenika dobivaju dugogodišnji osiguranici, odnosno oni koji u mirovinu odu s najmanje 60 godina života i 41 godinom staža.

S ovakvim kriterijima zanimljivo je vidjeti koliko godina u prosjeku imaju hrvatski umirovljenici, ali i koliko dugo koriste svoju mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) redovito ažurira te statističke podatke. Nedavno su otkrili kakvo je stanje s primateljima starosnih, invalidskih i obiteljskih mirovina bilo u prosincu prošle godine.

Foto: HZMO
Foto: HZMO
Foto: HZMO

Mogućnost rada mijenja sliku

Hrvatski umirovljenici u prosjeku imaju 72 godine i pet mjeseci. Žene su nešto starije, s prosječnih 72 godine i devet mjeseci, dok muškarci ruše prosjek s dobi od 71 godine. Prosječni staž kojeg su ostvarili umirovljenici tijekom svog rada iznosi 31 godinu i dva mjeseca. Žene su u prosjeku skupile točno 30 godina staža, dok su muškarci na svojim radnim mjestima u prosjeku proveli 32 godine i osam mjeseci.

Zanimljivo je vidjeti i koliko dugo umirovljenici koriste svoje mirovine. Lanjskog prosinca je tako prosječni vijek korištenja starosne mirovine bio 22 godine, invalidske 20 godina i tri mjeseca, a obiteljske 18 godina i devet mjeseci. Gledajući dobne skupine, najviše je umirovljenika u dobi od 65 do 69 godina.

Ipak, treba reći kako na ove statističke podatke utječu i opcije duljeg ostanka u svijetu rada. Naime, prošlogodišnjim izmjenama Zakona o radu omogućen je nastavak rada i nakon navršenih 65 godina u dogovoru s poslodavcem i bez odlaska u mirovinu, a već nekoliko godina je moguće i raditi na pola radnog vremena uz primanje mirovine. HZMO tako u prosincu prošle godine bilježi 29.870 osiguranika starijih od 65 godina te 27.236 umirovljenika koji rade do pola radnog vremena.

ŠPANJOLSKA UVODI ‘MENSTRUALNI DOPUST’! Imaju i ministricu za jednakost: Troškove dopusta će pokrivati državaAutor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.