Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Omiljena poslastica nikad nije koštala više: Mnogi će ovog ljeta naći drugačije osvježenje

Autor: Dnevno.hr

Dolaskom toplijeg vremena u ponudu se vraćaju sladoledi. Kuglica sladoleda, osim što je pravo osvježenje tijekom vrućina, služi i kao mjerilo rasta ili pada cijena. Prošlog ljeta, kuglica sladoleda je na našoj obali koštala tri eura. Zbog toga je ministar financija Marko Primorac apelirao na ugostitelje da utvrđuju cijene po zadanim parametrima, a ne po subjektivnom dojmu dubine džepa turista.

Cijena se u međuvremenu spustila na dva eura, no to je, preračunato u staru valutu – 15 kuna, odnosno dva do tri puta više od cijene kuglice sladoleda prije uvođenja eura. U poznatim svjetskim destinacijama, poput Venecije, kuglica “gelata” košta 4,50 eura. U Njemačkoj također rastu cijene ove poslastice.

Kako piše Fenix-magazin.de, nakon uvođenja eura u Njemačkoj je kuglica sladoleda koštala 50 centi, dok se sad cijene kreću od 1,50 do dva eura, ovisno o gradu. Prosječna cijena sladoleda, također je porasla. Lani je iznosila 1,62 eura, dok je ove godine za kuglicu sladoleda potrebno izdvojiti u prosjeku 1,62 eura.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Jeftinije na zapadu

No, to je samo prosjek. Već je odavno poznato da je najskuplji sladoled u Münchenu. Kuglica ondje u prosjeku košta 2,12 eura, što je 10 centi skuplje nego lani. U Nürnberg kuglica košta oko dva eura, a u Stuttgartu “svega” 1,97 eura.

U Frankfurtu kuglica sladoleda košta 1,93 eura, u Kölnu 1,87 eura, a u Düsseldorfu 1,57 eura. U bivšem glavnom gradu Zapadne Njemačke, Bonnu, kuglica sladoleda dođe 1,50 eura. I čini se kako je na zapadu Njemačke sladoled zapravo najjeftiniji.

Naime, u Hamburgu kuglica košta 1,87 eura u prosjeku. U Berlinu postoje slastičarnice u kojima je nemoguće dobiti sladoled ispod 2,50 eura, a prosječna cijena kuglice u tom gradu je 1,93 eura. U Dresdenu kupci plaćaju 1,83 eura za kuglicu sladoleda, dok je cijena u Leipzigu čak 1,90 eura.

Bivši ministar financija Boris Lalovac upozorio je kako cijene u Hrvatskoj obično rastu ljeti zbog turističke sezone. Isto bi se moglo dogoditi i u Njemačkoj, s obzirom na to da u lipnju počinje Europsko prvenstvo u nogometu.




Omiljena slastičarnica raspalila cijenu kuglice: ‘Ma nema šanse, pa da je zadnji na svijetu’




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.