Foto: Privatna arhiva

Hrvatica slikala račun iz Italije: Evo koliko je platila kuglicu sladoleda

Autor: Ivana Jurišić

Koliko ćemo ovog ljeta plaćati kuglicu sladoleda, pitaju se mnogi građani koji planiraju budžet za ljetovanje u srpnju u kolovozu. Dok se nekim drugim narodima i narodnostima to pitanje čini nevažno, Hrvatima je cijena sladoleda u turističkoj sezoni jednako važna tema kao i cijena goriva.

Bude li cijena kuglice tri eura kao što je bila i prošlo ljeto, prosječna obitelj će za dva sladoleda dnevno u tjedan dana morati izdvojiti nešto malo manje od 170 eura.

Nije nikakvo čudo da su se o cijenama sladoleda prošle godine raspisali i strani i domaći mediji. Situacija je u jednom trenutku bila tako kritična da je na visoke cijene morao reagirati i sam ministar financija Marko Primorac.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Apelirao i ministar

Podsjetimo, nakon brojnih napisa o visokim cijenama hrane i smještaja na hrvatskoj strani Jadrana, Primorac je krajem lipnja prošle godine apelirao na sve poslovne subjekte da odgovorno utvrđuju cijene jer je njihova razina negativno odjeknula i među pojedinim stranim gospodarstvenicima, a može negativno utjecati i na buduće dolaske turista.

“Apeliramo na sve poslovne subjekte, iako je turistička sezona u punom jeku, da odgovorno utvrđuju cijene – na temelju troškova, marže i poreznog okvira, a ne na temelju onoga koliko misle da bi netko bio spreman za određeno dobro ili uslugu platiti.

Neopravdano povećanje cijena u postojećim okolnostima može imati vrlo negativne dugoročne posljedice, kako po hrvatski turizam tako i po gospodarstvo općenito”, komentirao je tada Primorac. Ministar je komentirao i visoke cijene sladoleda rekavši da ne zna koji bi to inputi i troškovi opravdali kuglicu sladoleda od 3,5 eura ili palačinku od četiri eura ili nešto slično.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Jeftinija kuglica

To je bilo prošle godine, a kuglica sladoleda se već sada plaća 2,5 eura. Hoće li u sezoni rasti do četiri eura ili ćemo je ove godine plaćati još i više, tek ćemo vidjeti. U međuvremenu, na drugoj strani Jadrana, u mjestima u kojima sezona traje cijele godine, kuglica sladoleda je puno jeftinija.
Jedna naša čitateljica koja je nedavno provela vikend u Italiji poslala nam je račun za sladoled kod naše konkurencije. Kako sama kaže, tri kuglice sladoleda je na popularnom otoku Burano kraj Venecije platila 4,5 eura. Ipak, nije cijena ta koja ju je najviše iznenadila već nešto drugo.

“Ja sam već zaboravila da sladoled može imati takav okus. Umjesto šećerne bombe koja nema ni okusa ni mirisa i koju mi u Dalmaciji redovito naplate najmanje dva eura po kuglici, ovaj sladoled je bio nevjerojatan. Točno se moglo osjetiti mlijeko, vrhnje i voće, nešto što sam ne znam kad zadnji put osjetila u sladoledu u Hrvatskoj”, ispričala nam je naša čitateljica.

Foto: Unsplash

Pravdanje troškova

Uz tri kuglice sladoleda dobila je i keks koji nije bio industrijski proizveden, već je bio domaći upravo iz te slastičarnice.
Savjetovali mu da skupo naplaćuje sladoled: Nećete vjerovati što je napravio

“Nakon tog iskustva sam shvatila da mi nije problem platiti za dobar sladoled, ali mi je problem kad mi naplate tri eura za sladoled koji je zapravo šećerna vodica i koji bih poslije najradije bacila u smeće”, rekla nam je naša čitateljica.

Mi bismo se ipak složili s ministrom Primorcem i rekli da ne znamo koji bi to inputi i troškovi opravdali kuglicu sladoleda od 3,5 eura, čak i ako je sladoled vrhunske kvalitete.

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.