Foto: Pixabay/Ilustracija

Neki tu bacaju smeće, a drugi masno zarađuju: Ovaj biznis je unosan, a toliko jednostavan

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Mini skladišta inovativni su koncept koji je raširen u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj. No, jedna srpska tvrtka 2015. godine postavila je deset kontejnera i od tada do danas popularnost im brzo raste. Ključni razlog je potreba jer ovaj vid skladištenja pruža praktično rješenje za one koji se suočavaju s nedostatkom prostora, a žele da im stvari budu zaštićene, suhe, dostupne i osigurane.

Kako je u novogradnji manji broj stanova koji imaju podrume ili šupe, upravo su privatne osobe one koje te usluge često koriste. “Najveći korisnici mini skladišta su osobe koje ih najčešće rabe za selidbe, skladištenje sezonskih stvari poput guma ili viška stvari kako bi oslobodili prostor u svojim domovima. Također, pravne osobe koriste ove usluge za čuvanje arhive, dok mali online prodavatelji koriste skladišta za čuvanje robe koju prodaju. Zanatlije također pronalaze korist u ovim skladištima za čuvanje alata”, kaže Zoran Stajić, direktor i vlasnik kompanije Toro Box za portal eKapija.

Oni nude različite dimenzije skladišta, počevši od metra kvadratnog pa sve do 400. Što se tiče vremenskog perioda zakupa on varira. Zakupi traju najmanje 30 dana, dok je najzastupljeniji period zakupa oko tri mjeseca.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Tržište kojem vrijednost samo raste

Proces zakupa mini skladišta uključuje odabir lokacije, određivanje veličine boksa, potpisivanje ugovora koji detaljno definira prava i obveze obje strane, kao i dodatne usluge poput klimatiziranih prostora ili specijalnih paketa usluga. Potpisuje se kompleksan ugovor koji apsolutno štiti prava obje strane u ugovoru i sve u skladu sa zakonom, objašnjava Stajić.

Rijetko se događa da vlasnici prestaju plaćati zakup i da se ne vrate po svoje stvari, a u tim slučajevima se primjenjuju procedure obavještavanja, opomene pa čak i prodaje stvari i skladišta. Svako deseto domaćinstvo u SAD-u iznajmljuje dodatni prostor za odlaganje stvari.

Globalno tržište mini skladištenja bilo je vrijedno 51,32 milijardi dolara u 2021. godini, a procjenjuje se da će dostići vrijednost od 71,37 milijardi dolara do 2027. godine, uz godišnji rast od 5,65 posto.  Američka industrija samostalnog skladištenja pruža mogućnosti za zapošljavanje za više od 170.000 ljudi.

Marko se obogatio kopanjem, sada vozi dva auta: ‘Radim od jutra do sutra’Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.