Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Hrvati se bune zbog sve češće prakse u kafićima: ‘Ako mi to ne daju, više me neće vidjeti’

Autor: M.P.

Jedna je stvar koje se Hrvati neće odreći čak i u doba inflacije kada je sve skupo, a radi se o ispijanju kave u kafiću. Na ovim prostorima to poprima sasvim drugo značenje, radi se o ritualu, druženju i užitku koji može potrajati satima. Pa, iako će mnogi kukati da su cijene kave otišle u nebo, letimičnim pogledom na terase može se zaključiti da se građani kafića nisu odrekli.

No, od kada je uveden euro, nerijetko se raspravlja o napojnicama za konobare. O toj temi raspisali su se i na Redditu. “Često sam u kafićima i kod računa od 1.50 eura ostavljam dva, bez iznimke. Međutim, još mi se nije dogodilo da isti konobar moje napojnice uzvrati besplatnom kavom što dovodi u pitanje potrebu moje, recimo to tako, dobre volje. Koliko konobari uopće cijene napojnice i ima li smisla išta ostavljati te nakon koliko vremena bih trebala očekivati ‘recipročnost’?. Kada kažem više posjeta, mislim na sedam dana zaredom”, pitala je jedna korisnica Reddita.

U početku, mnogi su izrazili svoje stajalište o ostavljanju napojnica. Praksa je raznolika, neki ih ostavljaju redovito, neki nikada. “Dajem napojnicu i za druge usluge, ne samo konobarima”, “Odgovor na tvoje pitanje je nikad”, “Zadnje dvije godine skoro pa nikad, ionako su cijene bezobrazne, a smatram da za kuhanje kave i točenje gemišta napojnica nije potrebna”.

Foto: Andrija Lucic / CROPIX/Ilustracija

Sve manje ‘kave na kuću’ i kod redovnih gostiju

No, uskoro se povela rasprava oko drugog dijela pitanja koji se odnosi na to da ljudi primjećuju kako redovite mušterije sve rjeđe dobivaju kavu ‘na kuću’. “Ako si redovita mušterija i ostavljaš napojnicu, možda dobiješ besplatnu kavu, ali to je do konobara i njegove dobre volje. Zna to biti kod kvartovskih kafića ili onih blizu posla gdje te konobar upozna. Oni rade za plaću. Ne žive od napojnica”, jedan je od komentara.

Jedan bivši konobar objašnjava, kako bi gosti ponekad dobili besplatnu kavu ovisilo je o više faktora – odnosa gazde prema gostima, osoblju, poslu ili situacije među zaposlenima. “Ako je normalna atmosfera u lokalu i gazda normalan, stalni gosti su dobivali kavu besplatno s vremena na vrijeme”.

“Ako ponekad ne dobijem gratis kavu, mijenjam kafić. Ne dira me napojnica, mogu ostaviti i 20 eura na račun od 14, ali mi je bitno da se osjećam kao cijenjen redoviti gost”.

Jedna se žena pohvalila kako ona ima drugačije iskustvo. “U jednom kafiću kraj moje frizerke uvijek pijem kavu kad čekam, tamo radi simpatična starija konobarica i svaki put joj ostavim napojnicu. Ona me svako malo počasti kavom.  No, svi zaključuju, lijepo je kada te u kafiću kojem redovito ostavljaš svoj novac s vremena na vrijeme počaste kavom. Ako ništa drugo, da nastaviš dolaziti.
Na ova tri posla Hrvati mogu najviše zaraditi: Njihove plaće većini djeluju nedostižno
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.