Foto: Screenshot You Tube Srećko Stipović

Marko se obogatio kopanjem, sada vozi dva auta: ‘Radim od jutra do sutra’

Autor: I.G.

Kako u svojem videu navodi Srećko Stipović, čiji je kanal posvećen pričama običnih ljudi i njihovim zanimanjima, Marko Jurešić iz Busovače sedam godina traži kristale po središnjoj Bosni. Najdraže mu je svoj hobi testirati u busovačkoj planini gdje gdje ga je zatekla snimateljska ekipa i zabilježila zanimljivu priču o tome kako se traga za kristalima i mineralima.

“U ovom poslu sm otprilike 7 godina. Rođak je tražio i rekao hajde neka budale kopaju. I oni kopaju, a ja sam izabrao vrisnje. Vjerojatno je lakše vrisnje nabrati nego kamenje kopati, na kraju sam rekao da idem i ja probati”, ispričao je Marko.

“Probao sam jedno godinu, dvije dana… Kopao, ali džaba. Ne znam ni kako, ni po čemu da kopam. Rekao sam ‘ja ću kopati za vas. Samo da vidim kako se to traži’. Kad oni ti našli, veli 100 eura kamen. Sutra sam i ja bio u toj rupi”, rekao je Marko.

‘Ima svakakvih kristala’

“Naberem ti ja, možda 20 ili 30 komada manjih. I odem ti ja kod Rođaka. Rekao, rođak, koliko vrijedi ovo? Kaže on ‘ovo je 10 eura, ono je 5, ono je 20, ono je 30, ono je 50. Pa ti boga ja sam se obogatio danas, a kamoli, sutra. I od tad sam se zaljubio i od tad kopam”, rekao je.

“A je li Busuvačka planina bogata kristalima?”, upitao je Srećko, a Marko je odgovorio: “Pa je. Ima čađavaca, ima gorskog kristala, ima proziraca, ima svega. Svega ovdje ima, svega. Citrina, ceptera, morjuma, svega ima”, rekao je.

Pored kristala Marko se bavi i prodajom žaba, branjem borovnice, brusnice. Uvijek za ovoga čestitog čovjeka ima posla. Nije nigdje zaposlen a izgradio je kuću bez kredita i ima čak dva automobila. Marko je jako čestit čovjek koji i drugima pomaže. “Žabe su krenule već. Sinoć sam uhvatio desetak komada. Ljeti idu borovnice i brusnice. To ti je moja firma”, rekao je.
‘Ima dva auta’

“A imaš i dva auta vidim”, rekao je Srećko, a Marko je odgovorio: “A šta ću kada radim od jutra do sutra“. Kako navodi Srećko, naplaćao se ovaj tragač za krstalima i sudskih kazni jer Zakon zabranjuje kopanje po šumi iako bi bilo logičnije da se tim tragačima dodijele koncesije u skladu sa zakonom pa da mogu zakupiti, kopati i tražiti kristale.

Analitičar uočio šokantan detalj vezan za radne nedjelje: Zašto nitko ne govori o ovom?
Marko je ispričao kako je najskuplji kristal iz svoje kolekcije prodao je za 500 eura. Kristale prodaju na tržištu ako su niže klase i kategorije, a one skuplje prodaju stranim hobistima koji redovito dolaze po kvalitetne kristale iz busovačke planine.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.