Foto: Bozo Radic / CROPIX/Ilustracija

Hrvatsku obalu preplavila nova vrsta ilegalnih radnika: ‘Jako sam nezadovoljna, stalno ih srećemo’

Autor: M.P.

Bliži se početak turističke sezone, a domaći turistički radnici bijesni su zbog sve češće pojave na ulicama hrvatskih obalnih gradova. Naime, sve je više stranih turističkih vodiča bez adekvatne licence. Ako nemaju plavu licencu, oni su u ilegalnom poslovanju. Kazne za to penju se i preko 1000 eura.

Domaći turistički vodiči su na mukama jer im takvi ilegalni radnici predstavljaju nelojalnu konkurenciju, a kako kažu, našu povijest i kulturu znaju tumačiti i na smiješan način. Najviše takvih slučajeva viđaju s vodičima iz Azije.

“Jako sam nezadovoljna jer imam cjelogodišnji turistički obrt koji radi 12 mjeseci. Moram sve živo platiti. I svaka druga grupa Azijata koja šeta ulicama grada Zadra nema licenciranog turističkog vodiča. Znam da su odmah preko kineske mreže pisali jedni drugima i upozoravali da u Zadru mogu biti zaustavljeni”, ustvrdila je turistička vodičica Nina Polić za HRT.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX/Ilustracija

Neobične metode

“Kad je gospodin objašnjavao ove naše Morske orgulje, koje stvarno privlače turiste i koji dolaze zbog toga uspoređujući ih kao da sviraju pjesmu “La Cucaracha”, požalio se Ivica Škriljevečki, predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra “Donat”.

Vlatka govori tečno tri jezika. Treba naučiti sve te jezike, položiti, platiti puste ispite i po deset sati biti na suncu. Naglašava, više puta dnevno se susreću s ilegalnim vodičima.

Inspekcija, da bi izašla na teren, treba i sudskog tumača i policajca. Kako kaži domaći vodiči, u praksi to izgleda da više kontroliraju njih nego “ilegalce”.

Ugledni portal se ne može nadiviti hrvatskom čudu: ‘Tamo nema ni auta, ni bicikla’







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.