Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

JEDAN OD DESET NAJBOGATIJIH HERCEGOVACA! Druži se s Mamićem, surađivao je sa Sanaderom i nestao iz javnosti

Autor: Iva Međugorac

Neke od njih itetako dobro znate, neki u svojem bogatstvu uživaju daleko od očiju javnosti. U našem novom serijalu upoznajte najbogatije Hrvate i ljude iz regije koji svoje milijune ulažu u našu zemlju

Otkako je pao Ivo Sanader poduzetnik Marijan Primorac u medijima se rijetko pojavljuje, no unatoč tome iza njega stoji prilično impresivna priča. U rodnoj ga Hercegovini često viđaju sa ‘međugorskim reformatorom hrvatskog pravosuđa’, no uglavnom ga se pamti po tome što je bivšem premijeru kupio BMW vrijedan više od četiri milijuna kuna i to baš u vrijeme kada je splitski Županijski sud poništio prvostupanjsku odluku o zatvorksog kazni njegova sina objasnivši da mladić dolazi iz društveno prihvatljive obitelji.

Podsjetimo, Primorčevom sinu sudilo se nakon što je u središtu Makarske bijesnim automobilom, kao maloljetnih usmrtio dvije djevojke. Otac Primorac u BIH medijima spominjao se kao širokobriješki Sanader koji se u nevoljama našao zbog izvlačenja milijuna iz čuvenog mostarskog Aluminija. Ovaj vlasnik tvrtke Primorka prvi je hercegovački tajkun kojemu je pošlo za rukom blokirati rad Vlade Federacije BIH i posvađati federalne ministra na samom početku mandata.

Uspio blokirati rad federalne vlade

”Poduzetni je Primorac, pored toga, jedini širokobriješki biznismen kojem je pošlo za rukom da osigura političku potporu iz Sarajeva, jer su u zaštitu njegovih poslovnih interesa u mostarskoj tvornici Aluminij stali bošnjački ministri, kako iz prethodnog tako i iz aktualnog saziva federalne Vlade”, pisala je o njemu svojedobno Slobodna Bosna u kojoj se objašnjavala Primorčeva političko-poslovna suradnja s nekadašnjim federalnim premijerom SDP-ovim Nerminom Nikšićem i ministrom energije Erdalom Truhljem iz SDA-a, a povezivalo ga se i sa Reufom Bajrovićem iz Demokratske fronte.

”Prema informacijama Slobodne Bosne, ministar Reuf Bajrović i biznismen Marijan Primorac sastali su se prije dvadesetak dana u jednom mostarskom restoranu, kako bi dogovorili plan za spašavanje sadašnje Uprave Aluminija, koju je vlasnik Primorke, još prije godinu dana, stavio pod svoju punu kontrolu. Susret je dogovoren uz posredovanje Bajrovićeve stranačke kolegice Ružice Burić, članice Predsjedništva DF-a i direktorice Sektora pravnih, kadrovskih i zajedničkih poslova u Aluminiju, koja je, prema tvrdnjama uposlenika tog poduzeća, aminovala kadrovsku čistku ranijeg menadžmenta, ali i brojne poslovne ugovore, čija je zakonitost krajnje upitna. Navodno se Primorac, osim s Reufom Bajrovićem i Ružicom Burić, posljednjih mjeseci uspio „zbližiti” i sa još nekolicinom čelnika Demokratske fronte, koji su potom pokušali isposlovati podršku koalicijskih partnera iz SDA.

Bogatstvo stekao na cigaretama

Ubrzo se, međutim, ispostavilo kako su pravili račun bez krčmara, budući da ni federalni premijer Fadil Novalić, ni njegovi stranački šefovi, nisu pristali da zbog poslovnih relacija između Marijana Primorca i poslovodstva Aluminija zamrznu odnose sa HDZ-om, odnosno, paraliziraju izvršnu vlast u Federaciji”, tvrdilo se tada na ovom mediju koji je pisao kako je Primorac bogatstvo vrijedno više od 120 milijuna KM stekao ‘preprodajom cigareta rovninskog TDR-a i na kladioničarskim poslovima’. Svojedobno se u hrvatskim medijima Primorca opisivalo kao jednoga od deset najbogatijih Hercegovaca, a on je medijima opisivao tajnu svojega uspjeha.

“Najteže mi je bilo ‘slomiti ćaću’ da mi da svoju gastarbajtersku ušteđevinu koju sam uložio u unosan biznis u ugostiteljstvu. Poslije sam zahvaljujući slučaju i sreći upoznao prave ljude koji su mi omogućili da zastupam Tvornicu duhana Rovinj”, ispričao je o svojim poduzetničkim počecima Primorac koji je nekada vodio poznati makarski restoran Plavi Jadran. Procjenjivalo se tada prije gotovo desetak godina kako je težak oko 60 milijuna eura, a pisalo se kako je vlasnik Primorke, Prve sportske kladionice i tvrtki za nekretnine, a imao je i specijaliziranu trgovinu sa sportskom opremom pa je tako recimo promet njegovih tvrtki navodno je u 2010. godini iznosio oko 50 milijuna eura, dok je u jednom hrvatskom tjedniku Primorac spominjan kao vozač koji ima završeno samo osnovnu školu.




Poslovni suradnici Primorca i danas opisuju kao sposobnog, ali i koreknog partnera demantirajući napise o njegovom obrazovanju, pa kažu kako je i prije rata posjedova restoran, a bio je i vlasnik Hotela Biokovo u Makarskoj kojega je prodao braći Pivac. Nakon sinove nesreće obitelj se preselila u Zagreb, a i tu nastavljaju s unosnim biznisom, cijela obitelj radila je zajedno u obiteljskoj tvrtci, a sin se od pritisaka javnosti jedno vrijeme odmakao odlazeći na studij u Beč.

U Zagrebu Primorac posjeduje niz nekretnina, a jedno vrijeme raskošan prostor u Vlaškoj iznajmljivao je Hrvatskoj lutriji koja mu je za to plaćala navodno oko 40 tisuća eura. Od medija zazire, izjave ne daje i drži se podalje od javnosti.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.