Foto: Joško Supic / CROPIX

Hoćemo li omiljeno povrće jesti samo za blagdane: Cijena nikad nije bila viša, pate čak i Nijemci

Autor: I.J.

Diljem Europe u tijeku je sezona branja šparoga. Ovo fino povrće koje se u Hrvatskoj najčešće jede kao prilog ili s kajganom kao lagani ručak, cijenjena je delikatesa na stolovima brojnih europskih restorana.

Šparoge su posebno popularne u Njemačkoj, a jedu se kao krem juha, s krumpirom i umakom ili s lososom. Nažalost, kako pišu njemački mediji, ovo ukusno i zdravo povrće sve je skuplje, pa ga sebi može priuštiti sve manje građana.

Kako u svojoj najnovijoj studiji piše berlinska komunikacijska agencija, juhu od šparoga ćete u restoranu platiti 8,18 eura, dok ćete porciju šparoga s krumpirom i umakom ili otopljenim maslacem platiti 20,50 eura”, piše Fenix magazin.

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Razlike u cijenama

Najskuplja porcija ovog jela je u Münchenu (23,46 eura), Stuttgartu (22,14 eura), Düsseldorfu, (22,05 eura), Berlinu (21,76 eura), te Münsteru (21,69 eura).

Kako bi utvrdila razlike u cijenama između 20 najvećih gradova u Njemačkoj, agencija je provjerila trenutne ili sezonske jelovnike pet restorana u svakom gradu.

Među najpopularnijim jelima u Njemačkoj je krem juha od šparoga koja se u Wuppertalu može naći za šest eura po porciji.

Uvjerljivo najskuplji Frankfurt

“Na drugom i trećem mjestu su Nürnberg i Dresden, gdje je juha dostupna za 6,84 i 7,40 eura. Köln i Düsseldorf su na četvrtom i petom mjestu s prosjekom od 7,58 i 7,60 eura”, navodi agencija.




Krem juha od šparoga u prosjeku je najskuplja u Hamburgu i iznosi 9,68 eura, dok se na drugom mjestu negativne ljestvice smjestio Münster s 9,31 eura, koga u stopu slijedi Frankfurt gdje ćete ovo jelo morati platiti čak 9,13 eura.

Kilogram omiljenog povrća košta kao suho zlato: ‘Samo luđak bi platio takvu cijenu’




Najskuplja krem juha od šparoga također se može naći u frankfurtskim restoranima. Porcija šparoga s krumpirom u dva restorana u Nürnbergu i Kölnu košta 13,90 eura.

U međuvremenu, cijene šparoga u Hrvatskoj dostižu svoje rekorde pa se tako kilogram ovog povrća u trgovinama prodaje za osam eura po kilogramu, dok ćete one domaće platiti i četiri puta više.

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.