Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Kilogram omiljenog povrća košta kao suho zlato: ‘Samo luđak bi platio takvu cijenu’

Autor: F.F

Ožujak je tek počeo, no s obzirom na neobično visoke temperature, bilo je za očekivati da će štandovi na zagrebačkoj tržnici Dolac biti krcati svježim proljetnicama. Iako ponuda još nije u punom jeku, kupci mogu naići na prve šparoge.

Šparoge su tražene zbog svog jedinstvenog okusa i teksture te se često smatraju luksuznom namirnicom. Osim toga, šparoge su bogate hranjivim tvarima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi. Njihova visoka nutritivna vrijednost čini ih zdravim izborom u prehrani. Šparoge također imaju svojstva detoksikacije i mogu pomoći u poboljšanju probave.

Naime, za jednu vezicu šparoga na zagrebačkom Dolcu morat ćete izdvojiti čak 15 eura ili nekadašnjih 113 kuna. No, cijena šparoga negdje dosežu i još basnoslovne cifre.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Nikad skuplje

Novi List pak piše kako su šparoge ove godine nikad skuplje. Cijene šparoga su dosegle rekordne visine, a na riječkoj tržnici mogu se naći i do 50 eura po kilogramu. Kod nekih prodavača možete pronaći i po cijeni od 40 eura po kilogramu. Unatoč visokim cijenama, potražnja za šparogama ostaje visoka.

Iako jedan mac košta oko 5 eura, što se može činiti pristojno, to je samo za 100 grama šparoga, što je jedva dovoljno za jedan obrok. Prije godinu dana, cijene su bile oko 40 eura po kilogramu, dok su prije dvije godine bile znatno niže, oko 150 kuna ili oko 20 eura po kilogramu. Iako su divlje šparoge preferirane, cijene uzgojenih također su bitne, ali ipak je potražnja za šparogama uvijek visoka, bez obzira na cijenu.

Država opet nudi građanima priliku za dodatnu zaradu: Evo koliko donosi nova runda




Upravo se ispod teksta Novog Lista javio jedan stanovnik Rijeke koji nije nimalo oduševljen skupim cijenama šparoga: “Samo luđak bi platio takvu cijenu”, napisao je. S njim se složila i njegova sugrađanka koja je pak napisala: “To je čisti bezobrazluk. Na ja, Hrvati su očito svi jako bogati. U najskupljoj zemlji u Europi (CH) košta kg bijelih šparoga Fr. 10.00 = EUR 10.41, Zelene šparoge Fr. 8.00/kg, Zelene šparoge Bio Fr. 21.00 Fr./kg”

U dućanima se pak šparoge mogu naći za 20 eura kilogram, odnosno prodaje se 250 grama za pet eura. Ipak, kada se razmotri vrijeme i trud potreban za pronalaženje i branje šparoga, kao i često nepristupačna područja na kojima one rastu, koja mogu biti i staništa zmija, cijena na tržnici postaje razumljivija.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.