Foto: Facebook

Dragan za malu svotu prodaje kuću i prostrano zemljište: Moguće je dobiti čak i državne poticaje

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Iako su cijene nekretnina u posljednje vrijeme drastično porasle, u Hrvatskoj 11,9 posto samo prošle godine, još uvijek se mogu pronaći relativno jeftine nekretnine. Doduše u susjedstvu. Tako izvjesni Dragan preko društvenih mreža prodaje kuću od 100 kvadrata na zemljištu površine 1200 kvadratnih metara za samo 35.000 eura.

“Na pet minuta pješke su pekare, mesnice, kafići, škole, banke, pošte, marketi, hoteli, restorani, sve ima za život. Kuća je od tvrdog materijala, trofazna struja, nova kupaonica. Takoreći stanje je ‘ključ u ruke’ i cijena je 35.000 eura”, stoji u oglasu za kuću koja se nalazi u vojvođanskoj općini Sečanj, nedaleko od Zrenjanina te na samoj granici s Rumunjskom.

Ono što je zanimljivo kod kupnje ove nekretnine jest da se za nju mogu dobiti poticaji Republike Srbije. Naime, tamošnje Ministarstvo za brigu o selu daje 10.000 eura svima onima koji kupe nekretninu na selu s namjerom da se ondje presele. Ali, to nije sve. Ministarstvo turizma i mladeži raspisalo je natječaj za dodjelu državne pomoći za razvoj seoskog turizma, piše Blic. Tako bi praktički država vratila dobar dio ovakvih investicija.

Prodaje se vikendica za 9000 eura: Nalazi se na mirnom mjestu, ali postoji jedan problem

A gdje su subvencije u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se, pak, vode drugačije rasprave. Nakon što je model subvencioniranja stambenih kredita APN-a prekinut lani, država je odlučila napraviti sveobuhvatnu stambenu strategiju, s naglaskom na omogućavanje priuštivosti stanovanja. Iako je ona trebala biti predstavljena u ožujku, od nje zasad nema ništa zbog raspuštanja Sabora i predizborne kampanje. Ipak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić dao je natruhe budućih mjera koje su više usmjerene na najam.

Političke su stranke, pak, iznijele svoje programe, koji se između ostalog tiču i strategije stanovanja te oporezivanja nekretnina. Ideje su razne, od toga da se ograniči turističko iznajmljivanje stanova, do toga da se treća i svaka sljedeća nekretnina oporezuju.




“Tu ima jako puno toga. Puno tih mjera je korisno, ali po meni preapstraktno postavljeno. Nitko nije govorio u neki detalj, razradio, sve je jako apstraktno i široko postavljeno i za najam i za prodaju. Ono što nama treba, što god da se desilo, razradio bih na tri stvari. Priuštivi najam koji bi realno pomogao. On ne bi bio loš ako bi se dobro razradila kompletna priča, odnosno da se ne dogodi nekakvo naglo dizanje cijena. To može biti i da novac dobiva najmoprimac.

Ja nisam za porez na porez. Ne treba ljudima izdavati namete tako da svi izdvajamo i na plaće, i na ovo, i na ono, i još sad nekakve dodatne poreze. To treba biti pametno, smišljeno, da se ide najviše na one koji imaju i koji to mogu platiti. Treba nam korekcija tržišta, bilo najma, bilo prodaje. Znam da to zvuči politički, ali možete udarati na dvije strane. Mi ne moramo uopće smanjivati cijenu najma stanova, niti prodaje, ali moramo biti više plaćeni”, zaključio je agent za nekretnine Filip Brkan.

Hrvatima iza leđa pripremaju novi porez: ‘U pravilu, ne treba udarati na ove ljude’




Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.