Foto: Duje Klaric / CROPIX, Ilustracija

Hrvatima iza leđa pripremaju novi porez: ‘U pravilu, ne treba udarati na ove ljude’

Autor: Milan Dalmacija

Kako se bliže parlamentarni izbori, o jednoj se temi sve češće raspravlja. Iako je država napravila porezna rasterećenja građana i poduzetništva, s druge je strane počela otvarati prostor za oporezivanje imovine. Ponajprije se to odnosi na nekretnine, koje osim djelomičnim porezima, nisu ozbiljnije zahvaćene. Brojne su se vlade dosad ustručavale uvesti porez na nekretnine. Nije bilo konsenzusa oko modela i načina oporezivanja, a nedostajalo je i političke volje.

Jedna od mogućnosti koja se javila prije nekoliko mjeseci je svojevrsna zamjena teza. Naime, porez na nekretnine bi bio uveden umjesto komunalne naknade te bi zahvatio gotovo sve nekretnine u zemlji, od kojih je čak 600.000 stambenih i neiskorištenih. To bi bila prva faza punog oporezivanja nekretnina u Hrvatskoj.

“Druga etapa bi bila takozvani cjenovni blokovi. Plan je da se rade cjenovni blokovi po naseljima i da se nekretnine univerzalno procjenjuju. Ljudi koji žive u nekom bloku će plaćati isti porez, što je represivnija varijanta, jer nije detaljno složena, s obzirom na to da nije uzela u obzir stvarno imovinsko stanje. Treća etapa je oporezivanje kakvo imaju sve druge države, prema naseljima i prema primanjima, bračnom stanju, osiguranjima i ostalome. Osoba je detaljno analizirana i na temelju tih podataka joj je dodijeljen porez. Da bi mi došli do toga, trebalo bi proći 10-15 godina”, otkrio nam je u siječnju vlasnik agencije Imperium Immobiliare Filip Brkan, koji nam je prokomentirao i političke programe stranaka, koje su se kandidirale na parlamentarnim izborima, u dijelu stanovanja i poreza.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Uskoro stiže strategija?

Naime, stranke su se, uglavnom načelno dotakle stanovanja, više kao demografske mjere i potrebe rješavanja tog pitanja zbog visokih cijena. U mnogo su većoj mjeri spominjale poreze, naročito na nekretnine, ali i one već postojeće, poput poreza na promet nekretninama ili poreza na turističko iznajmljivanje.

Krenut ćemo s vladajućim HDZ-om, koji je ranije najavio donošenje strategije stanovanja. U njoj bi se, kao jedna od četiri mjere, trebalo naći i korigiranje postojećih poreza, ponajprije vezano za kupnju prve nekretnine. Taj je porez jedno vrijeme bio ukinut, no ponovno je vraćen u nedostatku sveobuhvatnije porezne politike prema imovini. Iz HDZ-a najavljuju i smanjenje poreza na promet nekretninama, koji je trenutno tri posto od kupoprodajne vrijednosti nekretnine. Što se tiče poreza na nekretnine, kad bude uveden, odnosio bi se i na prvu nekretninu.

“Smanjenje poreza definitivno pozdravljamo, to je stimulativno. Bilo bi, po meni, puno bolje za mlade da uopće nemaju poreza na prvu nekretninu, što je bilo ranije i što je opet nekakva vrsta subvencije. Što se tiče prebacivanja sa komunalne naknade u porez, to će ići sigurno. Koliko će to utjecati na gradove i njihov budžet, treba vidjeti, jer kad dobivaju neku naknadu, mogu je koristiti samo za infrastrukturu, ali kad dobivaju porez, mogu ga koristiti za sve; infrastrukturu, škole, vrtiće… Tako da ta zamjena teza i nije toliko loša”, rekao je Brkan.

Foto: Unsplash

Nabacivanje porezima

Osim HDZ-a, Možemo je dobar dio svog programa posvetio stanovanju, no na jedan sasvim drugačiji način. Oni u svom programu spominju ograničenje cijena stanova, ali i mogućnosti dnevnoga najma. Dubrovnik i Split su već donijeli odluke o zabrani “pretvaranja” već postojećih stanova u turističke apartmane, pa Možemo vjerojatno računa da će tim modelom zaustaviti daljnju apartmanizaciju u cijeloj zemlji.
Uz to, žele uvesti porez na nekretnine, odnosno, kako kažu, na višak stambenog bogatstva. Njime bi oporezovali treću i svaku sljedeću nekretninu, što opet ostavlja prostor građanima da imaju vikendice ili zemljišta razne namjene, ali i barem jedan stan ili kuću za najam. Proširili bi i krug obveznika poreza na dohodak od otuđenja nekretnina, koji se naplaćuje pri otuđenju četiri ili više istovrsnih nekretnina po stopi od 20 posto. Od njega bi bili izuzeti samo oni koji prodaju nekretninu u kojoj su živjeli.

Mladi, koji kupuju svoju prvu nekretninu bi, prema viziji Možemo, bili oslobođeni plaćanja poreza. No, najneobičnija ideja je da porez na prazne nekretnine plaćaju i pravne osobe. S obzirom na to da su jedinice lokalne samouprave, ali i sama Republika Hrvatska vlasnice mnogobrojnih nekretnina, čak ne znaju ni njihov točan broj, ispada da bi one same sebi naplaćivale porez. Time, valjda, žele dati veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave u raspolaganju imovinom, ali i razviti neprofitni stambeni sektor, što se također navodi u njihovu programu.

“Razumio bih da imate firme koje imaju 50-100 stanova. Možda mislite na banke ili firme koje ovršuju nekretnine i preprodaju ih. Ali opet, danas realno nemate puno nekretnina koje banke uzimaju da stoje. Što se tiče poslovnih prostora, pogledajte u centru Zagreba, 90 posto je u državnom vlasništvu”, rekao je Brkan i dodao kako su tu najveći problem imovinsko-pravni odnosi.
Postoji način na koji bi cijene nekretnina mogle pasti: Ovim potezom riješit će se još jedan problem

Sustav nije uređen

Modeli koje predlaže Možemo su mu u načelu prihvatljivi, ali problematično je to što se oni mogu odnositi samo na uređene sustave stanovanja, što u Hrvatskoj ipak ne postoji. “Da je naš stambeni fond kao u Beču, da su sve zgrade lijepo uređene, da su svi stanovi isto koncipirani, onda bi se to moglo. No, da bi oni došli do tog modela, moraju jedan dugačak put proći da bi se prvo taj stambeni fond uredio, a onda eventualno tek nakon toga bi trebali postaviti nekakve granice i mjere”, objasnio je Brkan.

SDP u svom “Planu za stan” planira osigurati mladim ljudima priuštivo stanovanje kroz različite modele poput dugoročnog najma i prodaje društveno priuštivih stanova. Žele formirati poseban fond za gradnju i obnovu stanova, kojim žele izgraditi 15.000 stanova u šest godina. Doduše, nisu baš objasnili kako bi proveli ovaj model, ali je kandidat za premijera i sadašnji predsjednik Zoran Milanović decidirano rekao kako bi uveo porez na iznajmljivanje nekretnina čiji su vlasnici stranci, dok bi Hrvati ostali zaštićeni i plaćali bi paušal.

“U pravilu, ne treba udarati na malog iznajmljivača, čovjeka koji ima ‘zimmer-frei’ i dva apartmana i koji živi od toga. Ali, na nekog Čeha, koji ima cijelo naselje od masu apartmana, već da. Na dugoročni najam se plaća 10 posto poreza, a na kratkoročni se plaća oko jedan posto. Imate sad pet eura po po ležaju, plus paušal i plus nekakav porez na dohodak. To opet ispada nešto smiješno. Bismo li možda s tim utišali malo tu želju stranaca da ulažu kod nas? Bismo. Bismo li možda dobili više novca? Definitivno bismo. Bi li se stambeni fond oslobodio za više naših ljudi? Opet bi. Ne mogu reći da je to toliko loša mjera”, smatra Brkan.

Ovo je razlog zašto većina Hrvata ne može kupiti stan: ‘To što se nama događa je nevjerojatno’

Apstraktna obećanja

Osvrnuo se i na navode Domovinskog pokreta koji želi ukinuti sve poreze te Mosta koji bi ukinuo porez na prvu nekretninu i revidirao porez na najam. Većinu mjera nazvao je populističkima i objasnio što bi zapravo trebalo učiniti, dodavši da su stanje na tržištu najbolje osjetili predsjednik Milanović i Možemo.

“Tu ima jako puno toga. Puno tih mjera je korisno, ali po meni preapstraktno postavljeno. Nitko nije govorio u neki detalj, razradio, sve je jako apstraktno i široko postavljeno i za najam i za prodaju. Ono što nama treba, što god da se desilo, razradio bih na tri stvari. Priuštivi najam koji bi realno pomogao. On ne bi bio loš ako bi se dobro razradila kompletna priča, odnosno da se ne dogodi nekakvo naglo dizanje cijena. To može biti i da novac dobiva najmoprimac.

Ja nisam za porez na porez. Ne treba ljudima izdavati namete tako da svi izdvajamo i na plaće, i na ovo, i na ono, i još sad nekakve dodatne poreze. To treba biti pametno, smišljeno, da se ide najviše na one koji imaju i koji to mogu platiti. Treba nam korekcija tržišta, bilo najma, bilo prodaje. Znam da to zvuči politički, ali možete udarati na dvije strane. Mi ne moramo uopće smanjivati cijenu najma stanova, niti prodaje, ali moramo biti više plaćeni”, zaključio je Brkan.

Na pomolu velika promjena na hrvatskom tržištu nekretnina: ‘Takav model mogao bi biti opasan’

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.