Presnimio: Goran Mehkek / CROPIX

Tuđman i Šušak snimljeni u društvu legendarnog Hrvata: Pogledajte s kim su kartali na Brijunima

Autor: Z.S.

Legendarni ratni ministar obrane Gojko Šušak, koji je rođen 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu, bio je čovjek od najvećeg povjerenja predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegova desna ruka u donošenju brojnih strateških odluka tijekom Domovinskog rata. Zbog svoje predanosti toj zadaći, Šušak je ministrom obrane RH bio od 1991. pa sve do svoje smrti 1998. godine. Koliko je Šušak značio Tuđmanu može se vidjeti i po rijetkim arhivskim fotografije iz zbirke Tomislava Šuska, sina pokojnog ministra. a jedna je posebno zanimljiva.

Nastala je 1996 godina na Brijunima, a na njoj se Tuđman i Šušak mogu vidjeti u ležernijem ljetnom izdanju kako kartaju s bivšim kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimirom Bobanom. među ovim rijetko viđenim fotografija dvojec je uhvaćen i dok igra šak, ali i na barci. Zanimljivo, sin ratnog ministra podijelio je fotografije i s njegova vjenčanja s Đurđom Šušak, ali obiteljsku s djecom nastaloj u Kanadi (Otawa).

Pokojni Gojko Šušak je, inače, kao šesto dijete Ante i Stane, odrastao u Širokom Brijegu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Odrastao je bez oca i jednog od braće koji su zadnji put viđeni ulaskom partizana u Zagreb. Nakon završene Pedagoške akademije u Rijeci, uoči odsluženja vojnog roka 1968. godine napušta Jugoslaviju i odlazi u Kanadu. Šušak tamo zasniva obitelj i dobro posluje unutar svog privatnog biznisa, no u siječnju 1990. godine vraća se u Hrvatsku kada je bio sudionikom 1. općeg sabora HDZ-a održanom u Zagrebu.

Arhivske fotografije iz zbirke Tomislava Šuška. Na fotografiji: 1996 godina na Brijunima, Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Zvonimir Boban. Presnimio: Goran Mehkek / CROPIX

Smrt primljena s nevjericom

Iste godine u svibnju postao je član prve hrvatske Vlade i ministar iseljeništva, a 4. ožujka 1991. godine imenovan je zamjenikom ministra obrane Martina Špegelja. Ministrom obrane postaje u jeku rata, kada daje poznatu izjavu: “Za to sam, tako mi Boga, i te kako kompetentan. Nisam čak nikad služio vojsku. Istina, mnogo sam o tome čitao, ali nikad nisam ni sanjao o ratu. Posljednje o čemu bih maštao je mjesto ministra obrane jedne države.”

Na fotografiji: Franjo Tuđman, Gojko Šušak. Presnimio: Goran Mehkek / CROPIX

Zadaću ministra obrane, Šušak je obnašao sve do svoje smrti. Početkom 1996. godine dijagnosticiran mu je rak pluća. Nakon neuspjelog liječenja u SAD-u, liječenje nastavlja u Hrvatskoj, no bolest je jača. Uslijed naglog pogoršanja, Šušak je preminuo 3. svibnja 1998. godine u Kliničkoj bolnici Dubrava u 53. godini života.

KAKO JE SAMO OVAJ HRVAT POMEO SVIJET! Proživio je golgotu, na kraju je bio optužen i zatvaran i doživio je tragediju…
Njegova smrt je primljena s nevjericom ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. William Perry, tadašnji ministar obrane SAD-a rekao je da je “Hrvatska izgubila velikog čovjeka”: “Bio je moj prijatelj. Otišao je čovjek kakvog više nećemo vidjeti”, najupečatljivija je rečenica njegovog podugačkog govora.

Na fotografiji: Đurđa Šušak i Gojko. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!”

Podsjetimo i na to da se film redateljice i scenaristice Ljiljane Bunjevac Filipović “Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene”, bavi ulogom Gojka Šuška u stvaranju moderne Hrvatske vojske, posebice u vezi s oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja 1995. godine, kao i priznanjima koja je dobio nakon tih akcija zbog primjene novih, zapadnih vojnih doktrina temeljenih na standardima NATO-a te njegovim godinama koje je proveo u emigraciji u Kanadi.

Na fotografiji: U Kanadi (Otawa), Đurđa Šušak, Gojko Šušak i njihova djeca. Presnimio: Goran Mehkek / CROPIX

Film također govori i o njegovoj suradnji s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.