Foto: YouTube/Screenshot

‘SRBI SU MORALI DA UNIŠTE SOTONU!’ Traže se disciplinske mjere protiv učiteljice iz Borova: ‘Oduzmite joj nagradu’, otkazan i seminar u Karlovcu

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin na sjednici županijske skupštine izvijestila je javnost da je seminar na kojem je Snežana Šević trebala govoriti o ratnom putu “Krajišnika i Ličana” u Drugom svjetskom ratu – otkazan.

Riječ je, naime, o državnom stručnom skupu “Srbi u Drugom svjetskom ratu”, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje na kojem je trebala izlagati gore navedena Snežana Šević, učiteljica iz Borova o kojoj je naš portal malo detaljnije pisao prije samo nekoliko dana, a zbog koje se u javnosti digla velika prašina.

Seminar otkazan zbog učiteljice iz Borova?

Zašto je seminar otkazan, za sada nije poznato no sasvim je izvjesno da stavovi koje je učiteljica Šević otvoreno iznosila odmah po završetku Domovinskog rata, mogu biti razlogom ove odluke.


Podsjetimo, Šević je prema pravilniku o napredovanju propisanom od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske stekla zvanje učitelj-mentor, koautor je udžbenika srpskog jezika od prvog do osmog razreda, a prošle godine je povodom Dana učitelja dobila nagradu koju Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dodjeljuje najboljim prosvjetnim djelatnicima.

Istodobno, Snežana Šević autorica je knjige “Putevi nezaborava” izdane 1996. godine, a za pretpostaviti je kako ministar znanosti i obrazovanja u čijoj je milosti učiteljica iz Borova – očigledno nije upoznat sa sadržajem njezina štiva:

Iz knjige nagrađene Šević: “Odsecali su glave i vadili oči”

“Ustaše se uplašiše borbe prsa u prsa jer samo njih deset mogu da kolju jednog Srbina. Zbog toga se okrenuše Vukovaru… Tu su ‘hrabri domoljubi’ vadili decu iz majčinih utroba, nizali lančić od dečjih prstića, silovali srpske žene i devojke, odsecali glave, vadili oči, spaljivali ljude i radili sve ono što samo bolesni um može da smisli. Srbi su morali da unište sotonu…”, samo je mali ulomak iz knjige prepune govora mržnje prema Hrvatskoj pri čemu  šahovnicu naziva “simbolom srama i užasa”.

Šević je u istoj knjizi navela i kako su Hrvati “podmuklo čekali da Srba nestane:

“Jugoslavija im je postala tesna. Prvo se odcepila ‘dežela’ Slovenija, a Hrvati koji su se oduvek skrivali iza tuđih leđa, jedva su to dočekali. Hrvati su svuda vešali svoje šahovnice i promovisali svoje ustaške ideje. Srbi to prihvatiti nisu mogli…”.

‘ŠAHOVNICA, SIMBOL SRAMA I UŽASA!’ Učiteljica iz Hrvatske dobiva nagrade i Hrvate naziva sotonama: ‘To su ti hrabri domoljubi, nizali lančić od dečjih prstića’
Traže se disciplinske mjere i oduzimanje nagrade

Brojne su reakcije na nagrađenu učiteljicu koja je trebala biti jednim od govornika na seminaru u Karlovcu.

Predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Zorica Gregurić, zgrožena je ovim spoznajama. “Uputila sam zahtjev ministru Fuchsu za oduzimanje nagrade i poduzimanje disciplinskih mjera protiv Snežane Šević”.
Ništa manje nije šokiran ni Mladen Pavković, predsjednik UHBD’91:

“I takva učiteljica, koja je zaposlena u osnovnoj školi na području Hrvatske, među 35 tisuća odgojno – obrazovanih radnica i radnika u osnovnim školama, izabrana je za svijetli primjer hrvatskog prosvjetnog kruga. U obrazloženju za ovo državno priznanje uz ostalo se navodi da je učiteljica Snežana Šević  radila na unapređenju sustava, radu u stručnim vijećima, sudjelovala i doprinosila realizaciji projekata na međunarodnoj razini (misli se na Republiku Srbiju) te da je primjer dobre prakse….”

On je podsjetio i na paradoksalnu situaciju pri čemu je Krešimir Mihajlović, ravnatelj Osnovne škole Petra Zrinskog u Zagrebu (inače i dragovoljac Domovinskoga rata), dobio otkaz.

“Optužili su ga da je zajedno s učenicima svoje škole izradio plakat o tada osumnjičenim hrvatskim generalima Gotovini i Markaču s njihovim fotografijama. Na plakatu je bilo napisano ‘hrvatski mučenici’. Vrlo brzo nakon toga Mihajlović, otac četvero djece, dobio je otkaz. Ostao je bez osobnih primanja, zdravlja, bez svega. Pisao je i molio na sve strane, ali nitko mu nije  odgovorio”.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.