Screenshot

POVJERENJE PLATILI ŽIVOTOM! Kako je Armija BiH napala malo selo i pobila Hrvate koji su im vjerovali

Autor: S.V.

Pripadnici Armije BiH 19. siječnja 1993. godine okomili su se na Gusti Grab, malo i nebranjeno hrvatsko selo u općini Busovača.

U tom su zločinačkom pohodu masakrirali pet osoba starih između 70 i 80 godina, nakon čega su selo opljačkali i zapalili, podsjeća portal Crne mambe.

Smatra se kako je bešćutni napad na ovo selo motiviran bio isključivo sa željom za etničkim čišćenjem, jer je Gusti Grab bio potpuno strateški nevažan i vojno bezopasan.

Povjerenje platili životom

U Gustom Grabu je 1991. godine živjelo ukupno 347 žitelja, od čega je Hrvata bilo 285, muslimana 56, uz 4 Jugoslavena i 2 stanovnika koji su se izjasnili kao nacionalno neopredijeljeni.

Stanovništvo je svoje kuće napuštalo već od jeseni 1992. godine kad su počele prve provokacije muslimanskih snaga (koje već u to vrijeme nisu prezale niti od pojedinačnih ubojstava i izazivanja oružanih okršaja – iako su im Hrvati bili saveznici u zajedničkoj borbi protiv srpskog agresora), pa je siječanj 1993. i njihovu otvorenu ofenzivu u svojim kućama dočekao mali broj ljudi od kojih je velika većina pobjegla pred napadačima. Ovih pet nesretnih staraca nisu htjeli napustiti svoje domove i to su platili životima.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.