Screenshoot

IZNENAĐENI? Vođa dječjeg vojnog kampa u Srbiji je terorist s Banovine koji je 90-tih ubijao po Hrvatskoj

Autor: Snježana Vučković

Dječji, vojni kamp u Srbiji koji je u srcu Zlatibora organiziran od strane „Udruženja sudionika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije”, naprasito je zatvoren nakon što su se zbog njegovog militarističkog djelovanja oglasile brojne regionalne udruge za zaštitu djece.

Cilj ovoga kampa bio je „djecu i mlade od 12-24 godine upoznati sa srpskom duhovnom, nacionalnom i vojnom poviješću i kulturom”. Ujedno, ta su djeca imala priliku družiti se sa srpskim i ruskim vojnim veteranima.

Najviše o vojnoj obuci i ratnom djelovanju, djeca su iz prve ruke mogla doznati od organizatora kampa i predsjednika Udruženja sudionika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije – Željka Vukelića.

Tko je Željko Vukelić?

Riječ je, naime, o teroristi s Banovine koji je ubijanje izučavao na hrvatskom tlu tijekom Domovinskog rata i to kao pripadnik 21. diverzantskog odreda Kordunaškog odreda tzv. Srpske vojske Krajine.

Organiziranje kampa u kojem se srpskoj djeci prenose ratna znanja stečena u Hrvatskoj samo je jedan od drskih Vukelićevih poteza.

On se, glavom i bradom, u više navrata pojavljivao u zemlji protiv koje je ratovao, a u ožujku 2013. pokrenuo je akciju kojom je želio u Žirovcu kod Dvora na Uni podići spomenik poginulim pripadnicima agresorske vojske u akciji Oluja. Iz Srbije je tada stigao s još četiri osobe od kojih je jedan rekao da je “ratovao protiv ustaša u Vukovaru”. “Goste” iz Srbije je čuvala interventna policija, a viđeni su i službenici kriminalističke policije te hrvatskih obavještajnih službi o čemu je portal Dnevno tada pisao.




No, ideji podizanja spomenika agresorima, usprotivila se Agencija za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba.

Objavili su da je Vukelić, potporučnik po činu, kao pripadnik agresorske vojske 26. 09. 1993. godine ranjen s još osmero pripadnika te postrojbe kod Čičinog mosta, kada je njihovo vozilo naišlo na protutenkovsku minu.

Vukelić je tada teško ranjen u obje noge, a zajedno sa njim ranjeni su Nikola Boca, Gojko Matić, Miladin Ilić, Jovica Stefanović, Mile Dević, Nenad Ivanović, Dragan Igić i Nedeljko Kraguljac.




Tako je ovaj srpski terorist s Banovine, nakon neobavljenog posla u Žirovcu, napustio Hrvatsku autobusom koji je (vjerovali ili ne), sve do srpske granice osiguravala hrvatska policija.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.