Foto: Privatna arhiva

Hosovci poslali ludu poruku Crnogorcima: ‘Nemojte da vam dolazimo tamo’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Grad Dubrovnik bio je domaćinom novog gostovanja izložbe o školskom brodu “Jadran”, koja je realizirana u suradnji sa Muzejom Domovinskog rata u Splitu.

Izložba je dio programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, a otvaranju su nazočili i pripadnici splitske 9. bojne HOS-a koji su dali veliki obol u borbama za Dubrovnik.

Foto: Privatna arhiva

Hosovci: “Vraćajte naš brod”

Hosovci su tom prigodom Crnoj Gori poslali znakovitu poruku vezanu uz brod Jadran koji je potkraj 1990. godine bio na remontu u Tivtu, a koji Hrvatskoj nije vraćen do danas. Jedrenjak Jadran je trenutačno u službi crnogorske ratne mornarice, iako Republika Hrvatska još uvijek traži povrat otete imovine.

“Vratite nam naš školski brod Jadran koji ste uzeli iz Splita jer ćemo doći po njega u Crnu Goru!”, poručio je jedan od pripadnika HOS-a, pri čemu su ga ostali podržali.

Crnogorci ga nisu vratili do danas

CRNOGORSKA MORNARICA PRIMILA TEŽAK UDARAC! Potonula im dva ratna broda, šteta nanesena i ‘ponosu’ na koji Hrvatska polaže pravo




Podsjetimo, brod je sagrađen od dragovoljnih doprinosa, na ideju “Jadranske Straže” 1926. godine u Splitu, od nekoliko splitskih intelektualaca i patriota, iz proračuna i kredita, te sredstava ratne reparacije. Organizatori “Jadranske Straže” bili su Hrvati i od izgradnje brodu je matična luka u Hrvatskoj. Hrvatski brod Jadran je do agresije na Hrvatsku bio registriran u Splitu i sve do otimanja broda imao je hrvatske kapetane.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.