fbpx
Foto: RTCG

CRNOGORSKA MORNARICA PRIMILA TEŽAK UDARAC! Potonula im dva ratna broda, šteta nanesena i ‘ponosu’ na koji Hrvatska polaže pravo

Autor: Dnevno.hr

U Crnoj Gori u ponedjeljak je došlo do incidenta.

Naime, desantni brod minopolagač DBM-241 “Krk” prevrnuo se jutros oko 10 sati na bok i potonuo na vezu u Crnoj Gori.

Tom prilikom teško je oštećen i također vojni tanker za vodu PV-17 “Alga”. Olujna bura sinoć je prouzročila novu veću štetu i na najvrjednijem brodu Mornarice Vojske Crne Gore – jedrenjaku “Jadran”.


Podsjetimo, Jadran je hrvatski školski brod jedrenjak. Potkraj 1990. godine bio je na remontu u Tivtu, te je zadržan u Crnoj Gori gdje se nalazi i dandanas.Trenutačno u službi crnogorske ratne mornarice, iako republika Hrvatska još uvijek traži povrat otete imovine.

Olujna bura tukla brod tijekom noći

Olujna bura koja već dva dana puše u Boki Kotorskoj, jutros je nanijela novu veliku štetu Mornarici Vojske Crne Gore. Brod je potonuo na vezu na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na sjeverozapadnoj obali poluotoka Luštica u Boki Kotorskoj.

DBM-241 je već petnaestak godina van operativne upotrebe u Mornarici VCG, a bio je jedno od njenih najmlađih plovila jer je sagrađen 1988. godine u Splitu.

Pretpostavlja se da su jaki valovi i olujna bura tijekom noći “tukli” brod koji je pritom udarao u stari vojni tanker za vodu PV-17 koji mu je bio vezan između DBM-a i obale. Dotrajali i korozijom izjedeni limovi na oplati broda su najvjerojatnije popustili pod udarcima, pa je DBM primio vodu, prevrnuo se i potonuo uz obalu.

Oštećenja je pretrpio i PV-17 koji je pramčanim dijelom također nalegao na morsko dno. Na licu mjesta su ekipe Mornarice VCG, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koje pokušavaju da jakim pumpama, izbace more iz trupa PV-17 i makar tom brodu vrate djelomičnu plovnost kako bi ga uklonili s te lokacije.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.