ČETNIČKI VOJVODA ŠEŠELJ na mitingu u Borovu Selu pozivao na pobunu protiv hrvatske vlasti, nakon toga uslijedio pokolj 12 redarstvenika

Autor: dnevno

Na mitinzima Srba u Hrvatskoj, Hrvatima su prijetili srbijanski političari, poput četničkog vojvode Vojislava Šešelja koji je na današnji dan 14. travnja 1991. u Borovu Selu održao miting. Među onima koji su prijetili Hrvatima bio je i srbijanski „poslanik“ Milan Paroški, koji je, pak, govorio na četničkom derneku (mitingu) u baranjskom selu Jagodnjak  20. travnja, a malo je poznato da je nakon mitinga u Jagodnjaku hrvatska policija uhvatila, a zatim, 23. travnja, pustila četničkog vojvodu Vojislava Šešelja!

Na tim govorima mržnje, kao što je bio onaj u Borovom Selu, javno su pozivali Srbe na pobunu protiv hrvatske vlasti i na obračun s Hrvatima na tom području, radi pripajanja Slavonije i Baranje Srbiji i stvaranju Velike Srbije. Takva huškačka i agresivna retorika političara iz Srbije bila je uvod u krvavi rat u istočnoj Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske. Šaljući ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca i njegova zamjenika Slavka Degoriciju u Vukovar 15. travnja, hrvatska vlast pokušala je novim razgovorima s predstavnicima političkih stranaka iz sela s većinskim srpskim stanovništvom izbjeći oružane sukobe koji su prijetili na vukovarskom području, te ih riješiti mirnim putem.

Govor srbijanskog zastupnika Milana Paroškog na mitingu u Jagodnjaku pokazao je isključivost i cilj srpskih ekstremista, odnosno velikosrpske politike:

“Ovo je srpska teritorija i njima (Hrvatima) mora biti jasno da su oni dođoši. Prema tome, tko god vam dođe i kaže da je ovo njegova zemlja, taj je uzurpator, taj je došao da ubija i tog imate prava da ubijete kao kera pored tarabe!”, poručio je tada Paroški.

POMOĆ OPKOLJENOM KIJEVU: Karlovčani organizirali prvi humanitarni konvoj u Domovinskom ratu

Ubrzo nakon toga, srpski teroristi i ekstremisti (četnički dobrovoljci iz Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Srpske narodne obnove Mirka Jovića, te lokalni Srbi kojima je zapovijedao Vukašin Šoškoćanin) u Borovu Selu kod Vukovara iz zasjede su ubili 12 pripadnika Posebne jedinice policije PU Vinkovci.




Prema priznanju V. Šešelja, četnički dobrovoljci iz Srbije došli su u Borovo Selo najkasnije početkom travnja 1991. (Velika Srbija, novine Srpske radikalne stranke, Beograd, maj 1994., 37), a priprema krvoprolića nije prošla bez znanja srbijanske Službe državne bezbednosti. Među izvorima koji potvrđuju sudjelovanje Vojislava Šešelja u prikupljanju i slanju naoružanih dobrovoljaca u Hrvatsku radi sukoba s hrvatskim snagama i osvajanja teritorija, jest i članak ”Srpska mi truba zatrubi iz toga sela Borova“, objavljen u novinama Velika Srbija (broj 11, decembar 1991., str. 25-29). U njemu se, u svjedočenju srpskih dobrovoljaca koji su 2. svibnja 1991. sudjelovali u oružanom sukobu u Borovu Selu u kojem je iz zasjede ubijeno 12 hrvatskih policajaca, spominju ”četnici vojvode Šešelja“. Nazočnost ”četnika i dobrovoljaca iz Srbije“ na tom području uoči 2. svibnja 1991. potvrđuju i izvori JNA.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.