Foto: Facebook

Vukovar u šoku, preminuo hrabri zatočenik: ‘On je jedini to učinio u logoru’

Autor: S.V.

Sutra će na Memorijalnom groblju Vukovar u 14:00 sati biti pokopan hrabri bivši logoraš Milan Turkalj, a vijest o njegovoj iznenadnoj smrti koja se 15. svibnja proširila rodnim gradom, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Naime, nakon što se kao branitelj Vukovara i dragovoljac Srbima predao s oružjem u Obućari u Borovu naselju, tada 25-godišnji Turkalj zajedno sa ostalim zarobljenicima deportiran je u logor Stajićevo, u Srbiji

Milan je u Stajićevu, baš kao i ostali zatočenici, prolazio strahovitu torturu, mučna ispitivanja, batinjane i maltretiranje. Ipak, jednog je dana pokojni Turkalj prelomio i učinio nešto što do tada, a ni od tada, učinio niti jedan logoraš. Odlučio se suprotstaviti.

Nakon još jedne torture, po povratku u nekadašnju staju u koju su njih nekoliko stotina bili zgurani, kada su ih ponovno počeli batinati, zgrabio je štaku od jednoga ranjenog suborca i njom udario zatvorskoga čuvara vičući: “Mi nismo ustaše, mi smo Hrvati, mi smo hrvatski branitelji, ne možete nas tući kao stoku, mi smo ljudi!”

Screenshot

“Nećete nas uništiti!”

Svjedoci su naknadno ispričali, donosi autorica Tanja Belobrajdić na portalu Direktno, kako su i oni i čuvari ostali u šoku, a onda su se njih petorica bacili na Milana koji se doslovno tukao s njima vičući: “Živjela Hrvatska, nećete nas uništiti, još će se pjevati Lijepa naša”.

“Bilo je to nekoliko dana nakon što su nas doveli u Stajićevo, čak mi se čini kako je taj dan bila Sv. Kata, znači mogao je to biti 25. studeni. U trenutku kada su počeli tući ranjenog mladića pored mene, mislim da je bio iz Zagreba, jednostavno se nešto prelomilo u meni. Zgrabio sam njegovu štaku i s njom počeo udarati tog nečovjeka. Još su se neki naši dečki podizali, ne sjećam se više tko, ali dojurilo je još čuvara sa psima, puškama i palicama, bjesomučno su me udarali dok se nisam srušio i izgubio svijest, a onda su me iznijeli vani i bacili na neko đubre gdje sam ležao do sutradan”, ispričao je za života.

RUSKI RULET S ČETNIKOM! MIRA JE BILA U LOGORU DEVET MJESECI: Njezino sjećanje je stravično
Drugi dan, nakon što se osvijestio, ponovno je ušao u štalu, ali su ga stražari izveli vani i rekli mu da bježi: “Odmah mi je bilo jasno kako je to samo trik da bi me mogli ubiti, ali ionako nisam imao snage pa sam odbio. Potom su čuvari zapovjedili jednomu ročniku JNA da puca u mene. Ovaj je to i učinio, rafal me je zahvatio po desnoj podlaktici i lijevoj natkoljenici, ali čuvši pucnjavu, jedan njihov oficir zaustavio je zlostavljanje.”

Tako isprebijan, izranjavan i polusvjestan, završio je na dva dana u samici, a potom je premješten u bolnicu u Srijemskoj Kamenici. “Tamo su mi obradili rane, a sestra koja je bila s doktorom, rekla mi je: ‘S ovom rukom, ustašo, nećeš više pucati’. Nakon toga, na intervenciju istog onog oficira, odvezli su me u drugi logor, u Begejce i mislim da mi je to spasilo život. Zarobljenim braniteljima u Stajićevu rekli su kako sam ubijen pri bijegu, pa su me nadalje, smatrali mrtvim.”
 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.