Screenshot/HAC

Aplikacija podijelila Hrvate: HAC predstavio LiveTraffic, neki nisu baš najsretniji

Autor: P.V.

Svi mi koji živimo i putujemo s Google Mapsom možemo itekako biti zadovoljni, no stigla je još jedna aplikacija na tržište i to ona plaćena većinom europskim novcem, točnije 69.215,68 eura. Već su se tako pojavili i napisi na mrežama da je “preplaćena” za ono što nudi, vidjet ćemo…

Dakle, predstavljena je mobilna aplikacija LiveTrafficHR, pomoću koje korisnici autocesta mogu u realnom vremenu dobivati informacije važne za planiranje i sigurnost putovanja. Davor Bičanić iz HAC-a kazao je da se korisnici u aplikaciju mogu prijaviti jednostavno, samo putem osobnog maila.

“Cilj nam nije bio razviti samo klasičnu navigaciju, već smo napravili mobilnu aplikaciju koja objedinjuje podatke s kojima raspolažu upravitelji autocesta u Hrvatskoj”, rekao je Bičanić.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX ILUSTRACIJA

Pomoć kod autocesta

O čemu je riječ? Informacije koje služe sigurnosti prometa vozačima se dijele u realnom vremenu. Vozači uz ostalo mogu planirati putovanje i u svakom trenutku znati gdje se nalaze, dok će im se u slučaju nesreće ili loših vremenskih uvjeta na nekoj dionici prikazati obilazna ruta.

Aplikacija će, također u realnom vremenu, informirati o svim radovima na cestama, meteo uvjetima i kompletnom stanju na hrvatskim autocestama. Isto tako, aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, tako da ako, recimo, vozač naiđe na neku nesreću, nadležne službe može kontaktirati putem aplikacije.

Marina Pintur, direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a, rekla je da projekt rezultira boljim upravljanjem prometnim tokovima, boljem planiranju putovanja te pravovremenim informiranjem o izvanrednim situacijama i vremenskim nepogodama, s ciljem smanjivanja broja nesreća, smrtnih slučajeva, ozljeda i materijalnih šteta.

Nakon oštrog kočenja treba brzo maknuti nogu s papučice, evo i zašto




“Projekt predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja autocestama i državnim cestama te pružatelja usluga u stanju u prometu. Rezultat je visokokvalitetna usluga za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi”, kazala je Pintur, koja je dodala da ovaj projekt obuhvaća Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku.

Dodala je da projekt vozačima omogućava da prije ili tijekom putovanja optimiziraju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije. U svakom slučaju, mreže su se već užarile ovom objavom, Hrvati “ratuju” na komentarima, a neki se pitaju je li 70. 000 eura previše za ovu igračku…




Autor:P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.