HRANA KOJU MORATE KONZUMIRATI: Ove namirnice mogu spriječiti rak dojke!

Autor: M. Marić

Ovo biste svakako trebali uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik kako biste smanjili šanse za obolijevanje.

Prehrana zaista utječe na smanjenje šansi za dobivanje raka – znanstveno je potvrđeno ono što se već desetljećima govorilo. Znanstvenici su proučavali veze između hrane i pojave karcinoma te zaključili da određena hrana smanjuje mogućnost pojave jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice.

Evo koje biste namirnice svakako trebali uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik kako biste smanjili šanse za obolijevanje.

Tamnozeleno lisnato povrće

Istraživanja su pokazala da lutein i zelaksantin, koji se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću kao što je špinat i kelj, može smanjiti rizik od dobivanja raka dojke.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje najbolji je i najzdraviji izbor za kuhanje, kao i za salate. Ovo ulje bogato je antioksidansima i fitonutrijentima. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Navarra u Pamploni u kojem su sudjelovale žene koje su bile podvrgnute mediteranskom režimu prehrane, pokazalo je da su one žene koje su dodavale maslinovo ulje svojim obrocima imale za 62 posto manje šanse da obole od raka dojke u sljedećih pet godina u odnosu na žene koje nisu dodavale maslinovo ulje prehrani.

Rajčica

Rajčica je odličan izbor u borbi protiv raka dojke, prvenstveno zato što sadrži visoku razinu antioksidansa. Stručnjak za rak dojke objasnio je da konzumiranje povrća kao što je rajčica smanjuje šanse za dobivanje raka zahvaljujući likopenu koji sadržava u velikim količinama. Također, velike količine likopena sadržava i lubenica.




Marko Mrkonjic/PIXSELL
Marko Mrkonjic/PIXSELL

 

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.